Zaboravite na „Što više praška, to bolje“

6 mitova o pranju veša

Ukoliko pri pranju često ofarbate omiljenu majicu ili vam peškiri ne upijaju dobro, evo nekoliko trikova koje bi trebalo da znate kako ovakve greške više ne biste ponavljali
Zanimljivosti 19.07.2013. - 22:58h

Pranje veša ni za jednu domaćicu nije nikakva naročita filozofija. Međutim, često se nađemo u situaciji da prljav veš stavimo u mašinu i razmišljamo kako da ga najbolje operemo. Ako ste mislili da hladna voda ne može da opere veš ili da sortiranje odeće pre pranja nije potrebno, onda je vreme da vam otkrijemo nekoliko mitova o pranju veša.

 

Hladna voda ne pere dobro

Reč je o još jednoj neistini. Deterdženti za pranje veša podjednako se rastvaraju i funkcionalni su i u hladnoj i u toploj vodi. Istina je da neki materijali ne smeju da se peru u vreloj vodi, ali peškire, posteljinu i donji veš svakako treba prati na visokoj temperaturi.

Odeća se skupi prilikom pranja

Ako nije reč o osetljivim materijalima kao što je vuna, koja se pere po posebnim uputstvima, odeća vam se uglavnom neće skupiti pri pranju, već u mašini za sušenje.
Zato je ne presušujte. Koristite kraće programe za sušenje, a ako veš sušite na radijatoru ili pored peći, ne ostavljajte ga predugo, već ga sklonite čim primetite da je suv.

Sortiranje odeće pre pranja

Razdvajanje odeće nije staromodan savet, već izrazito funkcionalan i postoji s razlogom. Razdvajajte odeću na belu, crnu i šarenu i izbeći ćete situacije kad vam omiljena bela majica postane siva ili roze.

Izbledelim farmerkama nema spasa

Pokušajte da starim izbledelim farmerkama vratite boju pranjem u mašini. Operite zajedno stare i nove farmerke i dodajte u mašinu šaku-dve soli. Višak boje s novih farmerki delimično će preći na one stare.


Peškiri mogu biti meki samo pomoću omekšivača

Ovo je još jedna neistina. Omekšivač za veš će svakako omekšati peškire, ali ih isto tako može učiniti previše mekanim, što će rezultirati manjim upijanjem i neprijatnim mirisom vlage jer se sporo suše. Kad perete peškire, u veš-mašinu dodajte dve čiste teniske loptice ili malo sirćeta i uobičajeni deterdžent, pa će i bez omekšivača biti mekani i nežni.

Više deterdženta za prljaviji veš

Ovo je definitivno najveći mit, kojim se postiže suprotan efekat. Ukoliko dodate vašem vešu više deterdženta od preporučenog, program koji ste izabrali neće moći da ispere sav deterdžent, što može da ošteti odeću i izazove alergijske reakcije na koži. Zato se pridržavajte pravila istaknutih na deterdžentu ili veš-mašini.
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...