Olakšajte dušu

5 razloga zašto je dobro da se ponekad dobro isplačete: Suze ubijaju bakterije i popravljaju vid!

Plač budi naše zaštitničke instinkte i deluje poput poziva u pomoć, a oslobađa se i oksitocin koji blokira hormone stresa
Zanimljivosti
21:54h Autor:
5 razloga zašto je dobro da se ponekad dobro isplačete: Suze ubijaju bakterije i popravljaju vid!
Foto: Thinkstock

Da li ste znali da je plakanje, osim što je odličan način da se oslobodite stresa i negativnih emocija, sjajna obrana od bakterija ili reakcija na neke hemikalije?

Iako se mnogi veruju da su suze znak slabosti, to uopšte nije tačno, a evo i 5 razloga zašto je ponekad čak i potrebno da se dobro isplačete!

Koje 4 negativne emocije popravljaju kvalitet života, saznajte OVDE - Krivica nas čini boljim ljudima!

1. Suze čiste oči

Suze deluju kao prirodni antibiotik i mogu ubiti i do 95 odsto štetnih bakterija u očima za samo pet minuta!

2. Plakanje poboljšava vid

Membrana oka može da dehidrira, zbog čega se javljaju problemi sa vidom, a slika koju vidimo postaje zamagljena. Kada plačemo, suze osiguravaju vlažnost membrane i tako olakšavaju i poboljšavaju vid.

OVDE preuzmite recept za magičnu mešavinu koja poboljšava vid - Stari ruski lek poznatog oftamologa!

3. Suze eliminišu toksine

Tokom osamdesetih godina, stručnjaci su ustanovili da suze, u zavisnosti od uzroka, imaju različit hemijski sastav. Tako se refleksne suze (nastale na primer zbog sečenja luka) sastoje od 98 odsto vode, dok su emocionalne suze pune hormona stresa.

Šta vaše oči govore o zdravlju, saznajte OVDE - Krvni sudovi i optički nerv otkrivaju dijabetes i visok pritisak!

4. Plakanje nas teši

Zanimljivo je da plakanje prati pojačana aktivnost u određenom delu nervnog sistema, kom je posao da smiri telo nakon stresnog događaja i uspori rad srca. Istraživanja su otkrila i da plakanje povećava nivo oksitocina, hormona sreće, koji onemogućava otpuštanje hormona stresa - kortizola. Osim toga, plačem se oslobađaju i endorfini, hormoni koji se luče tokom vežbanja i seksa. Zato i ne treba da čudi zašto se, kad se dobro isplačemo, osećamo mnogo bolje.

5. Suze nude emocionalno oslobađanje i povezivanje s drugima

"Obračun" sa emocijama kroz plakanje pomaže i da lakše nastavimo sa svojim životom. Plač budi naše zaštitničke instinkte i deluje poput poziva u pomoć. Naime, plakanjem privlačimo pažnju, a kod ljudi koji vide uplakanu osobu proradi zaštitnički nagon i žele da je uteše. Na taj način nam ranjivost pomaže da se povežemo s drugima.

Neverovatne činjenice o suzama pročitajte OVDE - Imaju efekat sedativa!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs