Neverovatno

Kako je nastao Deda Mraz: Korene vuče od Svetog Nikole!

Američki pesnik napisao je priču za svoju porodicu o deki kog vuku irvasi i koji kroz dimnjak silazi u kuće i puni dekorativne čarape poklonima
Zanimljivosti
00:02h
Kako je nastao Deda Mraz: Korene vuče od Svetog Nikole!
Foto: Shutterstock

Čim nastupi praznična euforija, zvezda svih reklama, plakata i poklona postaje Deda mraz.

On je simbol najveselijih zimskih praznika, ali čini se da tako malo znamo o bradatom dekici. Da li ste znali da on zapravo potiče od hrišćanskog sveca Svetog Nikole?

Ovo je pravi Deda Mraz - Naučio znakovni jezik i oduševio gluvu devojčicu! Video pogledajte OVDE.

Sveti Nikola poznat je kao zaštitnik dece, pomoraca, devojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika, ostrva Sicilije, pariškog univerziteta i mnogih gradova širom sveta.

Legenda kaže da je Sveti Nikola posećivao domove na Božić i ostavljao deci poklone, ali skromnije od današnjih - jabuke, slatkiše ili orahe. Međutim, njegova "popularnost" počela je da bledi kada je reformacija zavladala mnogim evropskim državama, osim u Holandiji, gde su Svetog Nikolu zvali "Sinter Klas", dok je u Americi dekica dobio naziv "Saint Claus".

OVDE pročitajte dirljiva pisma dece iz Obrenovca Deda Mrazu - Pokloni mom drugu kuću, da ne provede zimu u kasarni!

Veruje se da su tu tradiciju u Severnu Ameriku, kao i mnoge druge običaje, doneli holandski doseljenici, kada su se nastanili u Nju Amsterdamu, kog su Britanci potom preimenovali u Njujork.

Modernom izgledu deda Mraza najviše je doprinela pesma američkog pesnika Klementa Mura, koji je kombinovao različite tradicije i iznedrio lik patuljastog muškarca kojeg na sankama vuče osam malenih irvasa. Oni lete od kuće do kuće, a Deda Mraz se u svaku spušta kroz dimnjak, pa potom čarape koje vise uz kamin puni poklonima. Mur je pesmu napisao za svoju porodicu, ali ona je objavljena 1823. godine i stekla je planetarnu popularnost.

Preminuo čuveni Deda Mraz! Više pročitajte OVDE.

Karikaturista Tomas Naš je kroz seriju svojih crteža dalje produbio lik Deda Mraza, pa je on svoje "prebivalište" našao na Severnom polu, imao je radionicu za proizvodnju igračaka i veliku knjigu sa zapisima koja deca su bila zločesta, a koja dobra.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs