DESANKA MAKSIMOVIĆ NIKADA NIJE DAVALA JEDINICE: Razlog je neverovatan, dok video pokazuje zašto je NAJVOLJENIJA

Reči Desanke Maksimović pokazuju zašto je važila za najvoljeniju učiteljicu.

Zanimljivosti
12:49h Autor:
DESANKA MAKSIMOVIĆ NIKADA NIJE DAVALA JEDINICE: Razlog je neverovatan, dok video pokazuje zašto je NAJVOLJENIJA
Foto: Printscreen/YouTube

Desanka Maksimović je bila jedna od najpoznatijih srpskih spisateljica, profesorka književnosti i članica Srpske akademije nauka i umetnosti.

Pesme Desanke Maksimović su mladalačke i pune entuzijazma, a ona je bila plemenitog srca i sve je obasjavala svojom dobrotom i čistom dušom. Omiljena i među đacima kojima je predavala. Na mreži Iks kruži snimak intervjua koji najbolje pokazuje zašto je bila toliko voljena.

Ona je na pitanje kakva je bila učiteljica svojim đacima, objasnila zapravo suštinu.

"Pa kako da kažem, ja sam verovala da sam mnogo stroga, a đaci su govorili da sam blaga. To znači da sam bila stroga u pogledu zahteva da ono što zadam da se nauči, da se lepo nauči, a kad je došla kazna kad moram dati jedinicu, nisam se radovala i nisam ih ni davala, nego sam pustila đaka sutradan ili prekosutra da kaže ono što sam zadala", rekla je Desanka Maksimović i nastavila:

"Ne mora neko znati znanje danas, može ga znati i posle tri dana. Ja nisam bila tako glupa da zahtevam od deteta do tog dana. Znanje je znanje, makar se steklo i posle pet dana, i mogla sam, volela sam i htela da sačekam dete nauči. Nekome je mama bolesna, nekome je tata otišao na operaciju, neko je bio istučen ujutru što nije oprao zube, i kako će on meni lepo govoriti… Pa ga ja sačekam da sve te nevolje prođu. U tom pogledu sam bila ne blaga, nego normalna", objasnila je pesnikinja.

Stil/Zadovoljna

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs