ZAŠTO KITIMO NOVOGODIŠNJU JELKU? Postalo je deo porodične praznične tradicije, a evo kada i kako je sve zapravo počelo

Kićenje novogodišnje jelke tradicionalni je običaj tokom praznične sezone.

Zanimljivosti
Autor:
ZAŠTO KITIMO NOVOGODIŠNJU JELKU? Postalo je deo porodične praznične tradicije, a evo kada i kako je sve zapravo počelo
Zašto kitimo jelku?, Foto: Shutterstock

Kićenje novogodišnje jelke ima dugu istoriju i duboke korene u različitim kulturama širom sveta. Čak i u nehrišćanskim kulturama lepo dekorisano drvo simbolizuje početak nove godine.

Ima duboko ukorenjene simbole i značenja, a običaji se prenose kroz generacije kao deo praznične tradicije i radosti.

Zbog čega smo počeli da ukrašavamo jelke za Božić i Novu godinu?

Način na koji danas kitimo jelku potiče sa teritorije Nemačke, kada se u srednjem veku za Božić jelka kitila crvenim jabukama, a na zapadu i kolačićima različitih oblika i svećama koje su simbolisale Hrista kao večnu svetlost.

Jelka, Nova godina, ukrašavanje jelke
foto: Shutterstock

U narednim vekovima, ovaj običaj se raširio po celom Starom kontinentu. U Engleskoj se jelka ukrašena bombonama, papirnim cvećem, mašnama i malim poklonima prvi put pojavila 1841. godine.

Najpre je ukrašavanje drveta bilo rezervisano samo za više slojeve društva, ali su vrlo brzo svi prihvatili ovaj običaj. Doseljenici iz Nemačke su ovaj običaj preneli na tlo Amerike, a Azija je za novogodišnju jelku saznala od misionara.

Jelka, zvezdaa, Kićenje jelke, Nova Godina
foto: Shutterstock

Međutim, postoje brojne teorije o tome od kog običaja kićenje jelke zapravo vodi poreklo. Najčešće se vezuje za simbolizam drveća u obredima pre pojave hrišćanstva, posebno za priču o Donarovom hrastu, stablu koje je drevno germansko pleme Hata smatralo svetim.

Prema legendi, hrišćanski misionar Bonifacije, koji je kasnije proglašen svecem, posekao je 723. ili 724. godine jedno od ovih stabala kako bi paganima pokazao superiornost hrišćanstva nad njihovom religijom – izostanak reakcije paganskih bogova trebalo je da pokaže paganima da treba da odbace svoju religiju i prihvate hrišćanstvo.

On je u tome i uspeo i trenutak opisan ovom legendom obično se smatra ključnim za pokrštavanje Germana.

Obožavanje drveća bilo je veoma često među evropskim paganima i uglavnom je preživelo njihovo prihvatanje nove religije.

(Stil/Nationalgeographic)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs