NIJE DEPRESIJA, VEĆ DUHOKLONUĆE: Ovo su nove srpske reči koje bismo mogli da koristimo umesto tuđica iz drugih jezika

Veljko Žižić, koji je ovo takmičenje organizovao kaže da je veoma zadovoljan, jer smatra da je ceo ovaj proces pokrenuo ljude na razmišljanje

Zanimljivosti
Autor:
NIJE DEPRESIJA, VEĆ DUHOKLONUĆE: Ovo su nove srpske reči koje bismo mogli da koristimo umesto tuđica iz drugih jezika
Najlepše nove reči sprskog jezika, Foto: Shuterstock

Na takmičenju za najlepšu novu srpsku reč koje je organizovao sajt "Mala biblioteka" iz Londona je reč "duhoklonuće".

Takmičenje je prganizovano sa ciljem obogaćivanja srpskog jezika i zamene tuđica koje su u svakodnevnoj upotrebi, a i ne slutimo da su to pozajmljene reči iz drugih jezika.

Pobednička reč "duhoklonuće" je zamena za tuđicu depresija, a za nju se opredelio desetočlani žiri. Pobedničku reč smislila je i na takmičenje poslala Dragana Albijanić iz Subotice.

Drugo mesto zauzela je reč prohujak, a treća najlepša nova srpska reč je prikačica. Tako je glasao žiri, dok su na javnom glasanju na drugom mestu reč beztebnost, a na trećem beznemož. Među prvih deset reči za koje se opredelio žiri su još i: smućak, susramlje, otkazniti, lasnolomna, uzrenje, premisliti i opazica.

Tvorac sajta "Mala biblioteka" Veljko Žižić, koji je ovo takmičenje organizovao kaže da je veoma zadovoljan, jer smatra da je ceo ovaj proces pokrenuo ljude na razmišljanje.

pisanje
foto: Shutterstock

"Reči koje su pobedile zasluženo su istaknute. Duhoklonuće, reč koja je pobedila i u žirijskom i u javnom glasanju više je nego dostojna srpskog jezika. Jedna od sudija je za tu reč rekla ovako: Kao da ju je Laza Kostić skovao.

Njeno značenje, kao i činjenica da je pobedila i u javnom glasanju, veoma su značajni. To daje neočekivanu dubini zajedničkom razmišljanju. Nalazimo se u vremenu teških izazova i ova reč to odražava", istakao je Žižić.

"Dobra je ta mladog sveta da se na neki način srpski jezik zaštiti od anglicizacije. Novo vreme nosi i nove zahteve. Pozdravljam, ali i tu treba biti oprezan. Nama nisu potrebne nove reči da ih izmišljamo unapred i da pravimo kovanice, već treba da brinemo o jeziku, a svaka ova reč i svaki ovaj predlog, neka uđe u narod i komunikaciju. Kada uđe u funkcionalne stilove i u srpski književni jezik, on će jednostavno da oživi i da postane deo norme", dodao je profesor Filološkog fakulteta dr Mihailo Šćepanović.

Kako vam se čine predlozi za nove reči srpskog jezika?

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs