MUČKI UBIJAO I SILOVAO, A ZADNJE MINUTE UŽIVAO JE U SOČNOJ HRANI: Evo zašto osuđeni na smrt sami biraju poslednji obrok

Da li ste se nekada zapitali zašto se kriminalcima osuđenim na smrt u Americi obavezno daje čuveni "poslednji obrok" i zašto je to jedino jelo koje mogu sami da odaberu?

Zanimljivosti
Autor:
MUČKI UBIJAO I SILOVAO, A ZADNJE MINUTE UŽIVAO JE U SOČNOJ HRANI: Evo zašto osuđeni na smrt sami biraju poslednji obrok
Šta serijske ubice jedu za poslednji obrok?, Foto: IanDagnall Computing / Alamy / Alamy / Profimedia

Koncept poslednjeg obroka koji se u američkim zatvorima daje robijašima sa smrtnom kaznom pre pogubljenja osmišljen je još u staroj Grčkoj, a utemeljen je, ni manje ni više nego na običnom sujeverju - strahu da će se duh ubijenog zločinca vratiti gladan!

Kako su verovali u zagrobni život, tako je nastala tradicija "punjenja stomaka" pred smrt, kako bi "na drugu stranu" otišli siti. Zahvaljujući ovoj tradiciji, na ovo jedino ispunjenje želje tokom služenja kazne imaju pravo i osuđenici na smrt.

Ovaj potez često se tumači i kao "ublažavanje" svireposti pravosudnog sistema Sjedinjenih Američkih Država, koji, između ostalog, daje jedinstven uvid u delić ličnosti ubice, piše Medium.com. Mnogi veruju da poslednje što osoba izabere da pojede, a zna da nakon toga sledi smrt, govori kakav su život živeli, pa čak i kako je došlo do toga da svesno izaberu da budu pogubljeni zbog svojih zločina.

Predstavljamo vam poslednju odluku serijskih ubica za koje je cela planeta čula zbog neverovatne surovosti njihovih zločina!

Džon Vejn Gejsi

Monstrum poznat i po nadimku Klovn, koji je ubo 33 mladića i dečaka u Čikagu sedamdesetih godina prošlog veka, pogubljen je 10. maja 1994. u zatvoru u Ilinoisu. Za svoje poslednje zadovoljstvo u vidu hrane odabrao je pržene škampe, pomfrit i prženu piletinu, kao i kilogram jagoda. Zanimljivo je da je kao mladić radio u restoranu brze hrane čiju je piletinu poručio.

Teodor Robert Bandi

Nakon što je priznao više od 30 ubistava i silovanja, Bandi je pogubljen na električnoj stolici na Floridi 1989. godine. Nakon što mu je saopšteno da može da izabere svoj poslednji obrok, Bandi je tu mogućnost odbio i posledenjeg dana života jeo isto što i ostali zatvorenici - biftek, jaja na tostu sa puterom i želeom, prženim krompir, mleko, kafu i sok.

Peter Kirten

Poznatiji pod nadimkom "Vampir iz Dizeldorfa", Kirten je pogubljen odsecanjem glave 2. jula 1931. godine. Prvo ubistvo je navodno počinio kada je imao samo devet godina, sejao je nasilje širom Nemačke, a osuđen je za podmetanje požara, seksualne napade, devet ubistava i sedam pokušaja ubistva. Govorilo se da je još tokom školovanja udavio dvojicu svojih drugova. Pre odlaska na giljotinu, izabrao je da pojede bečku šniclu i prženi krompir i popije flašu belog vina.

Timoti Makvej

Mozak koji stoji iza bombaškog napada u Oklahoma Sitiju 1995. godine, koji je odneo 168 žrtava i povredio na stotine ljudi, pogubljen je 11. juna 2001. Pre nego što mu je ubrizgan smrtonosni koktel, večerao je dve kutije Ben&Džeri sladoleda od nane sa čokoladom.

Ajlin Vurnos

Prostitutka i serijski ubica Ajlin Vurnos osuđena je na smrt injekcijom nakon što je ubila sedam muškaraca. Pred pogubljenje je odbila da jede, tražila je samo šoljicu kafe.

Geri Gilmor

Geri Gilmor je kriminalnu karijeru počeo kao sitni lopov, da bi kao tinejdžer prešao na krađu automobila, a zatim i na oružane pljačke. Nekoliko hapšenja i kraćeg robijanja nije ga naučilo da se nakon puštanja na slobodu smiri, već su njegovi zločini svaki put postajali sve nasilniji. Godine 1976. ubio je dve osobe tokom dve odvojene oružane pljačke u Juti. Uhapšen i osuđen za ubistvo prvog stepena, nakon čega je streljan. Za svoj poslednji obrok izabrao je hamburger, pečeni krompir, tvrdo kuvana jaja i kafu. Pričalo se da je njegov ujak Vern Damiko uspeo da prokrijumčari tri injekcije sa viskijem da bi Gilmor mogao da popije nakon ručka.

Marion Albert Pruet

Dok je robijao u zatvoru u Atlanti, Pruet je navodno bio svedok ubistva. Vlasti su ga stavile u program zaštićenih svedoka i pustile na slobodu, što je bio najgori pogući potez. Nakon što je pušten i stavljen u program zaštite 1979. godine, Pruet je ubio petoro ljudi. Osuđen je na smrt, a pre pogubljenja odlučio je da uživa jedući dva čizburgera, picu i prženi zeleni paradajz.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs