IVANA GROZNA JE SA 17 OSTALA UDOVICA: Ljubavnika terala na INTIMNE odnose s NAJRUŽNIJOM ŽENOM od koje su i POPOVI BEŽALI

Ana Ivanovna bila je jedna od najokrutijih ruskih carica ikada, a ono što je radila ljudima ledi krv.

Zanimljivosti
11:38h Autor:
IVANA GROZNA JE SA 17 OSTALA UDOVICA: Ljubavnika terala na INTIMNE odnose s NAJRUŽNIJOM ŽENOM od koje su i POPOVI BEŽALI
Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Prozvana "Ivana Grozna" zbog lošeg ponašanja i grubog smisla za humor, Ana Ivanovna je mučila i zatvarala svakog ko joj se suprotstavio 10 iscrpljujućih godina.

Iako je rođena kao princeza, Ana Ivanovna nije imala život iz bajke. Njen otac, car Ivan V, bio je psihički i emocionalno odsutan. Njena majka je bila nesrećna i stroga, a Ana, nepoznata po svom izgledu, jednom je bila ismevana jer je ličila na "vestfalsku šunku".

Ali 1710. godine izgledalo je da će se sve promeniti kada se Ana Ivanovna udala za vojvodu Letonije. Nažalost, njen novi muž je umro ubrzo nakon njihovog venčanja, ostavljajući je samu u stranoj zemlji. Međutim, nizom malo verovatnih događaja, Ana Ivanovna je postala carica Rusije. Došla je na presto ogorčena, usamljena i osvetoljubiva. Njena desetogodišnja vladavina smatra se "mračnom erom" u ruskoj istoriji – i uključivala je razrađenu ledenu palatu koja je trebalo da ponizi, muči i ubije plemića koji joj se nije dopao.

Ana Ivanovna
foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Kako je Ana Ivanovna postala "Ivana Grozna"

Ana Ivanovna je rođena 7. februara 1693. od oca Ivana V. koji, iako je bio car, nije imao nikakvu moć.

Psihički nesposoban i nazvan "Ivan Neznalica" tokom mnogih sati dok je sedeo u potpunoj tišini, Ivan je obavljao samo ceremonijalne dužnosti, dok je stvarnu vlast imao njegov mlađi polubrat Petar I, poznatiji kao Petar Veliki. Njen otac je umro kada je imala tri godine, učvrstivši vlast Petra I. Možda je ovaj rani udarac takođe uticao na Aninu ličnost, jer se smatralo da je odrastala zla, tvrdoglava i mračna, zbog čega je dobila nadimak "Ivana Grozna".

Uprkos njenoj ličnosti – i generalno mlakom konsenzusu o njenom izgledu – Petar je uspeo da ugovori njen brak sa Fridrihom Vilijamom, vojvodom od Kurlandije, koja je sada Letonija, 1710. Ana je bila oduševljena i pisala je svom vereniku:

Ana Ivanovna
foto: Classic Image / Alamy / Alamy / Profimedia

"Ne mogu a da ne uverim Vaše Visočanstvo da me ništa ne može više oduševiti nego da čujem za vašu izjavu ljubavi prema meni. Sa svoje strane, uveravam Vaše Visočanstvo da delim Vaša osećanja. Na našem sledećem srećnom susretu, kojem se nestrpljivo radujem, iskoristiću, ako Bog da, priliku da vam ih lično iskažem."

Mladenci su imali raskošno, raskošno venčanje...

Navodno je mladi vojvoda tada izazvao cara na takmičenje u opijanju. Mladoženja je toliko pio da je, nekoliko meseci kasnije, umro. Sa 17 godina, Ana Ivanovna je postala udovica.

Udovica postaje tiranska carica

Nakon iznenadne smrti svog muža, Ana Ivanovna slomljenog srca postala je vladarka Letonije 1711. Ona je 20 godina vladala stranom zemljom u užasnutosti. Jadna, napisala je svojoj porodici preko 300 pisama, moleći ih da joj nađu novog muža. Njene molbe su naišle na gluve uši. Iako se Ivanovna više nikada neće udati, ona će, kroz malo verovatan lanac događaja, postati carica Rusije.

Njeno uspon na tron proizašao je iz trnovitog pitanja nasledstva. Sledeći na redu je bio unuk Petra Velikog, Petar II, koji je umro bez naslednika. Ana Ivanovna, zajedno sa svojom sestrom i ćerkama Petra Velikog, postala je sledeći kandidat za presto.

Na kraju, bračna tragedija Ane Ivanovne postala je njena najveća prednost. Ruski Vrhovni tajni savet na nju je gledao kao na prikladnog kandidata za presto jer su verovali da će njom kao udovicom biti lako manipulisati.

Ali ako je Ruski Vrhovni tajni savet verovao da može da kontroliše Anu Ivanovnu, nažalost su se prevarili. Tek što je preuzela vlast 1730. godine raspustila je sabor, a oni koji su joj se suprotstavljali pobijeni su ili prognani u Sibir.

Ana Ivanovna gradi ledenu palatu da bi mučila jednog čoveka

Ivana Grozna nije omekšala u starosti. Ako ništa drugo, njeno slomljeno srce i kvazi-izgnanstvo u Letoniju učinili su je još gorčijom i osvetoljubivijom. Sada na vlasti, usredsredila se na kneza Mihaila Aleksejeviča Golcina.

Šta je Golcin loše uradio? Pre svega, pripadao je jednoj od plemićkih porodica koje su uticale na stari ruski Vrhovni tajni savet, koji je Ana Ivanovna razvlastila. Drugo, bio je srećno, sanjivo, ludo zaljubljen u svoju novu ženu.

Ana Ivanovna je krenula da kazni Golicina, čak i nakon što mu je žena umrla. Učinila je princa svojom carskom dvorskom ludom. Godine 1739. Ana je otišla još dalje, oženivši Golicina za staru sluškinju po imenu Avdotja Ivanovna. Avdotja je opisana kao toliko ružna da su je se "čak i sveštenici plašili".

Ali ono što je usledilo osiguralo bi nasleđe Ane Ivanovne kao posebno hladnog vladara. Naredila je izgradnju ledene palate.

"Palata", izgrađena od blokova leda, bila je duga 80 stopa, široka 20 stopa i visoka 30 stopa. Imao je složeno stepenište, spavaću sobu sa krevetom od leda - uključujući ledene jastuke - ledeno kupatilo, pa čak i izrezbarenu statuu slona. Takva kreacija je izgledala kao da bi bila lepa, ali Ana Ivanovna je imala podle namere.

Novom paru je naređeno da paradiraju ispred palate obučeni kao klovnovi u kavezu privezanom za leđa slona. Zatim im je naređeno da provedu noć u ledenoj spavaćoj sobi — goli — u hladnoj, ruskoj zimskoj noći.

Ana Ivanovna ih je uveravala da će verovatno preživeti sve dok imaju seks cele noći. Pošto su stražari blokirali izlaze, ostavila ih je da umru.

Neverovatno, i Golicin i Avdotja Ivanovna preživeli su noć. Avdotja Ivanovna je uspela da podmiti jednog od čuvara da im da svoj kaput u zamenu za njenu bisernu ogrlicu. Međutim, to nije bilo dovoljno da je spase i umrla je od upale pluća nekoliko dana kasnije.

Uzimanje ljubavnika i umiranje sporom bolnom smrću

Vladavina carice Ane je sinonim za "mračno doba" u istoriji Rusije, delom zato što je koristila takve osvetničke taktike prema članovima svog dvora poput ledene palate, ali i zato što je uzela brutalnog i moćnog ljubavnika.

Njegovo ime je bilo Ernst Johan fon Biron i bio je vojvoda Letonije koji je postao veliki komornik Rusije kada je Ivanna Grozna preuzela presto 1730.

Ana mu je dala ogromnu moć i on je navodno bio sadista kao i ona. Do njene smrti 1740. godine, kada mu je oduzeta vlast i osuđen na smrt po novom naređenju, za Biron je rečeno da je izazvao preko 1.000 pogubljenja, kao i da je proterao oko 20.000 do 40.000 neistomišljenika u sibirsku pustoš.

Ubrzo nakon spektakla u ledenoj palati, Ana Ivanovna je umrla. Tokom svoje vladavine, za Ivanu Groznu se govorilo da je ponižavala pojedince sa invaliditetom, uvela okrnjene poreze nižim klasama i nadgledala rat sa Turskom koji je ostavio hiljade mrtvih.

Zajedno sa Bironom, Ivanovna je uvela okrutne kazne za neistomišljenike, poput rezanja nosova i prebijanja teškim metalnim bičem. Jedan ministar je opisao svoj sud kao "uporediv sa brodom ugroženom olujom, sa pilotom i posadom koji su svi pijani ili spavaju... bez značajne budućnosti".

Možda poetski, carica je umrla sporom i bolnom smrću od bolesti bubrega. Nije ostavila naslednike, a pokušala je, ali nije uspela da postavi svog unuka, Ivana VII, na vlast pre nego što je poginula.

Umesto toga, Elizabet Petrovna, nekada jedan od Anininih rivala za vlast, došla je na svoje mesto. Izvrćući nož, Elizabet je bila viđena kao popularna i voljena, dok je Ana bila okrutna.

Na kraju, Ana Ivanovna je ostavila za sobom neizmernu okrutnost.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs