MISLILI SU DA JE POŽRTVOVANA MAJKA I DOMAĆICA, A BILA JE NAJVEĆA RAZVRATNICA: Ovako je gola i šugava proterana iz Srbije

Evo ko je bila vladarka koja je proterana iz Srbije, zato što je bila preljubnica.

Zanimljivosti
Autor:
MISLILI SU DA JE POŽRTVOVANA MAJKA I DOMAĆICA, A BILA JE NAJVEĆA RAZVRATNICA: Ovako je gola i šugava proterana iz Srbije
Ko je bila vladarka koja je proterana iz Srbije, Foto: Printscreen Youtube/ RTS Prikazuje

Evdokija Anđel bila je žena Stefana Prvovenčanog koja je dobila nadimak "Šugava princeza", a ubrzo je i proterana iz Srbije. Njihov brak bio je sklopljen zbog političkih interesa, a okončan je burno.

Eevdokija bila je sinovica vizantijskog cara Isaka Drugog Anđela i ćerka potonjeg cara Aleksija. Sa druge strane nalazio se tada najmoćniji srpski župan, Stefan Nemanja. Dogovor o braku je uspešno postignut, te je 1191. godine Evdokija, sve sa pratnjom, krenula iz Carigrada za Srbiju drumom Via Egnati.

O čemu li je razmišljala tokom putovanja do Skoplja, gde ju je dočekao Stefan, nije ostalo zabeleženo, ali sigurno nije joj ni malo lako bilo iz "centra sveta", vizantijskog dvora, doći u Srbiju.

Evdokija
foto: Youtube Printscreen / MalaMalilini

Evdokija Anđel postala je tako prva od mnogih stranih princeza koje su zakoračile na srpski dvor Nemanjića. Brak između dvoje naslednika prestola trajaće deset, malo je reći, burnih godina, za koje vreme će se roditi sinovi Stefan Radoslav, Predislav, Stefan Vladislav i ćerka Komnina.

Mudra domaćica i požrtvovana majka

Prvih godina boravka na dvoru Evdokija je mudro stajala po strani, nije se mešala u državničke poslove, pogotovu dok je na tronu Raške bio Nemanja. Posvetila se podizanju i vaspitanju dece. Onoga trenutka kada je župan Nemanja preneo vlast na Stefana, a Evdokija postala velika županka, što je bilo najviše plemićko zvanje na srpskom dvoru tog doba, počela je da koristi "pravo" da učestvuje u donošenju značajnih odluka srpske države.

Kažu da je dvor pristao da ona bude deo najviše tadašnje vlasti u srpskoj državi, po ugledu na "avguste" u Rimskom carstvu, jer se smatralo, odnosno ona je mislila, da joj po pravu i poreklu pripada i deo vlasti. Evdokija je imala i veliki uticaj na vaspitanje dece, sa jakim prefiksom na grčku kulturu, pa su govorili da se sin Radoslav više osećao Grkom, nego Srbinom.

Sudbinu braku, uprkos tome, krojili su ne samo bračni odnosi Stefana i Evdokija, već i politika koja ih je spojila. Upravo u ovom svetlu treba posmatrati dešavanja koja su usledila među supružnicima.

Uhvaćena na delu i gola proterana iz Srbije

Kako su i tada spletke bile jedna od najvažnijih oruđa političke i državničke elite, tako i na vizantijskom u srpskom dvoru javlja sve veći broj tračeva i zavera vezanih za supružnike, koji brak Evdokije i Stefana Nemanjića čine sve neizvesnijim. Iz tog perioda potiču i prilično neprovereni zapisi o tome da je upravo neverstvo bilo razlog razvoda braka i progona velike županke iz Srbije.

Naime, pričalo se da je Stefan, veliki župan bio poznat po izletima iz bračne ložnice, i kažu da je imao veliki broj "družbenica", kako su neverstvo nazivali njegovi savremenici. Iz istih izvora dolazi i zapis da ni Evdokija nije htela da mu ostane dužna, zamerajući mu usput što je voleo da popije koju čašicu više i što ju je zapostavljao. U isto vreme Stefan je zamerao supruzi da je previše privlačila pažnju muškaraca, uz ponašanje koje ne dolikuje velikoj županki, supruzi srpskog vladara.

Šta je bilo bilo je, Stefan je uhvatio Evdokiju u neverstvu, naredio je da joj se skinu haljine i bez odeće je proterao iz Raške. O neverstvu velike županke i kako je prevaru doživeo Stefan, pisao je i ohridski arhiepiskop Homatijan koji je zabeležio da je veliki župan "danima duboko patio zbog sramote koju mu je Evdekija nanela".

"Časna žena u domu muža svoga draža je od svakoga bisera i dragoga kamena", zapisao je kasnije prvi srpski kralj Stefan Nemanjić.

Dobila titulu "Šuagave princeze"

Grešna, šugava, neposlušna su epiteti koji su pratili Evdokiju, što je samo ubrzalo kraj desetogodišnjeg braka. Postoje i zapisi koji govore da je Evdokija dobila šugu, što je bio razlog da je Stefan otera od sebe da se i sam ne bi zarazio.

Beše to godine 1201. kada je Carigradska patrijaršija poništila njihovu bračnu vezu. Ona se vraća u Vizantiju. Nemirnog duha udavala se još 3 puta, a deca koju je dobila sa Stefanom, ostala su u Srbiji. Pratila ju je i priča da je i decu ostavila zbog ljubavnika, a svi potonji brakovi nisu srećno završili. Trag joj se gubi u Maloj Aziji kada je otišla sestri Ani, a umrla je oko 1211. godine.

(Stil/ 381info.com)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs