KADA GA JE TRUDNA OŠTRO PREKORILA, IZUDARAO JU JE NA SMRT, A ONDA SE OŽENIO DRUGOM: Strašna sudbina beskrupulozne carice

Prema antičkim izvorima Popeja Sabina, supruga cara Nerona, posedovala je izuzetnu lepotu i ako je navodno bila beskrupulozna.

Zanimljivosti
Autor:
KADA GA JE TRUDNA OŠTRO PREKORILA, IZUDARAO JU JE NA SMRT, A ONDA SE OŽENIO DRUGOM: Strašna sudbina beskrupulozne carice
Popeja Sabina druga Neronova žena, Foto: Leemage / AFP / Profimedia

Popeja Sabina rođena je otprilike oko 30. godine n.e.u Pompeji, gradu poznatom po erupciji Vezuva. Ranu mladost su joj obeležile brojne nesreće. Samoubistvo oca Tita Olija zbog umešanosti u zaveru protiv cara Tiberija a zatim i majke Popeje Starije zbog upletenosti u zaveru tadašnje supruge cara Klaudija, Mesaline poznatije kao "carica pokvarenih stvari".

Kada je imala samo 14 godina, udala se za senatora egipatskog porekla po imenu Rufije Krispin. Par je dobio sina, istog imena. Međutim ubrzo je usledio razvod, a Rufije je smenjen sa položaja komandanta Pretorijanske garde po naređenju Agripine Mlađe, majke cara Nerona.

Popeja Sabina
foto: FLORILEGIUS / akg-images / Profimedia

Nakon razvoda, Popeja je bila privučena šarmom mladog patricija Marka Salvija Otona (koji će postati rimski car 69. n.e.), sa kojim se venčala 58. godine n.e.. Istoričari se ne slažu oko toga da li je Popeja upoznala novog rimskog cara, Nerona Klaudija Cezara Avgusta Germanika, pre ili tokom ovog braka.

Prema Tacitu, upoznali su se dok je još bila Otonova žena, a on je, kako je sam tvrdio, pogrešio jer je pred carem previše veličao lepotu i kvalitete svoje žene. Izvori tvrde da je Oton jednom prilikom bio primoran da se suprostavi Neronovim ljudima poslatim u njegovu kuću da silom odvedu Popeju.

Na kraju je i sam car došao kako bi "uzalud zahtevao blago povereno njegovom prijatelju". Nakon ovog skandaloznog događaja, Oton je proteran u Luzitaniju, a Neron se razveo od Oktavije.

Neron i Popeja su sklopili brak 62. godine nove ere, ona je tada dobila titulu carice, i bilo joj je dozvoljeno da učestvuje u određenim državnim poslovima.

Popeja Sabina
foto: FLORILEGIUS / akg-images / Profimedia

Prema Tacitovim rečima 63. godine nove ere "Neron je sa neverovatnom radošću primio vesti o rođenju ćerke koju dobio sa Popejom i dao joj je ime Avgusta".

U čast novorođenčeta, u Rimu su organizovane velike svečanosti, a bogovima je odata velika zahvalnost i podignut je hram. Nažalost radost je bila kratkog veka, devojčica preminula samo četiri meseca nakon rođenja.

Dve godine kasnije, u toku festivala na kome su se održavala muzička i besednička, kao i gimnastička takmičenja i trke kočija, car je doživeo još jednu tragediju. Svetonije tvrdi: "Njegova ljubav ga nije sprečila da je izudara na smrt, kada ga je trudna oštro prekorila, videvši da se kasno povlači iz trke kočija".

Mnogi istoričari danas na osnovu Tacitovih tvrdnji pretpostavljaju da je Popeja imala pobačaj koji je rezultirao smrću. Kako bi se prikazalo da Neron nije imao ništa s tim, ističe se njegovo ekstremno javno iskazivanje tuge nakon sahrane i u danima koji su usledili. Svakako, ovo ga nije sprečilo da se ponovo oženi, s tim što je njegova nova žena imala ozbiljnu manu - nije bila Popeja.

Pošto nova carica nije uspela da mu popuni prazninu, nastavio je potragu za novom Popejom po celom Rimu. Na kraju je uspeo da pronađe savršenog dvojnika, evnuha po imenu Sporus, kog je naterao da se češlja, oblači i šminka baš kao što je to nekada radila njegova voljena supruga.

Do dan danas su o Popeji Sabini ostala brojna neodgovorena pitanja. Najčešća su: kakvu je ulogu zapravo imala u ubistvima Agripine Mlađe i prve Neronove supruge Oktavije? Većina se slaže da su priče o njoj bile preuveličane, iako niko ne poriče tvrdnje antičkih izvora da je bila beskrupulozna, piše nationalgeographic.rs

Popeja Sabina
foto: ÖNB-Bildarchiv / APA / Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs