Inovativno

Uređaj koji puni bateriju mobilnog telefona preko glasa: Korak napred u uštedi energije?

Naučnici su kreirali prototip punjača koji vibracije iz zvuka pretvara u energiju koja može da puni bateriju telefona
Zanimljivosti
22:48h Autor:
Uređaj koji puni bateriju mobilnog telefona preko glasa: Korak napred u uštedi energije?
Foto: Thinkstock

Kako vam se čini ideja punjenja baterije mobilnog telefona pomoću glasa?

Ovo je trenutna zamisao naučnika sa Univerziteta Kvin Meri i kompanije "Nokia". Tim trenutno radi na razvoju prototipa punjača, koji će moći da dopuni bateriju mobilnog telefona koristeći ljudski glas, muziku ili buku iz okruženja.

"Kako bismo mogli da nosimo mobilne uređaje i ne mislimo na punjenje, potreban nam je izvor energije koji nam je uvek dostupan" - kaže doktor Džo Briskou, član tima sa Univerziteta Kvin Meri i dodaje da se nada da će uspeti da ovu ideju učine održivom i realnom.

Koliko vam života uzima mobilni telefon, saznajte OVDE.

Princip funkcionisanja

Kako bi se preuzela energija iz zvuka, tim naučnika koristio je vrstu nanotehnologije pod nazivom "nanorodi", koja može da generiše električnu energiju i odgovori na vibracije iz zvuka - piše Hafington post.

Kako bi kreirali prototip, inžinjeri su povezali električne žice sa obe strane šipke, kako bi zvučne vibracije transformisali u energiju, a nakon toga zabeleženo je i punjenje.

Za sada, naučnici su uspeli da generišu pet volti električne energije kroz njihov prototip, što je sasvim dovoljno da se baterija mobilnog telefona napuni.

Iako postoji nada da će uređaji koji proizvode energiju kroz vibracije glasa moći da zamene obične punjače, Briskou priznaje da vibracije iz zvuka možda ne mogu da proizvedu dovoljno energije da bi uspeli potpuno da potisnu standardne metode punjenja:

Zašto treba da isključite mobilni telefon pred spavanje, pročitajte OVDE.

"Verujem da punjenje telefona na ovaj način može biti deo budućnosti, ali verovatno ne postoji dovoljno energije u zvuku koja bi otklonila potrebu za sadašnjim punjačima u potpunosti" - kaže Briskou, ali dodaje da bi ova metoda mogla da redukuje učestalost punjenja mobilnih telefona.

Transformacija zvuka u energiju baterije nije nova ideja. Tim naučnika iz Koreje napravio je svoj prototip za punjenje telefona putem glasa vlasnika još 2011. godine.

Ali, budući da su inžinjeri udružili svoje snage sa kompanijom mobilne telefonije, postoji mogućnost da inovativni punjač uskoro postane realnost.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs