ljubavna priča

DOK GA JE KOD KUĆE ČEKALA ŽENA, ON JE ZAVODIO DEVOJKE: Supruga Al Kaponea je mogla da oprosti UBISTVO, ali ne i PRELJUBU

Mae Kapone je bila tipična irsko-američka žena 20. veka. Njen brak sa najtraženijim kriminalcem FBI-ja je bio dug i uspešan, a ona je bila brižna i voljena supruga do njegove smrti.

Zanimljivosti
Autor:
DOK GA JE KOD KUĆE ČEKALA ŽENA, ON JE ZAVODIO DEVOJKE: Supruga Al Kaponea je mogla da oprosti UBISTVO, ali ne i PRELJUBU
Al Kapone, Foto: Collection Dupondt / akg-images / Profimedia

Meri „Mej“ Džozefin Koflin rođena je 11. aprila 1897. u Bruklinu u Njujorku.

Njeni roditelji su bili irski imigranti koji su se preselili u Ameriku deceniju pre njenog rođenja da bi započeli novi život. Odgajana u blizini italijanskog kvarta, Mae nije bila strana italijanskoj zajednici u Njujorku. Imala je veliku porodicu, tri sestre i dva brata koji su svi odgajani u čvrsto religioznom, irsko-katoličkom domaćinstvu.

Dok je odrastala, Mae je bila bistra i marljiva, išla je u školi, a takođe je bila ambiciozna i vredna. Međutim, nakon što joj je otac umro od srčanog udara kada je imala samo 16 godina, Mae je morala da napusti školu kako bi našla posao kako bi izdržavala svoju porodicu. Pronašla je posao u fabrici kutija. Nije ni znala da će u istoj fabrici upoznati čoveka koji će uskoro postati njen muž, Alfonsa „Al“ Kaponea.

Bez obzira na to što je bila dve godine starija od njega, Mae i Al su odmah kliknuli. Nije poznato kako su se njih dvoje tačno upoznali, ali neki kažu da su se sreli na zabavi u Kerol Gardensu, dok drugi kažu da je udvaranje organizovala Alova majka, koja je poznavala Mae iz crkve. U svakom slučaju, njihova veza je brzo započeta. Al je lako očarao njenu porodicu, a Mae je brzo primljena u porodicu Kapone uprkos irsko-italijanskim korenima.

Rano je Mae zatrudnela i to pre braka, ali to nije smetalo ni jednoj porodici. Tri nedelje nakon što su rodili svog sina, Alberta Fransisa „Sonija“ Kaponea, Mae i Al su se venčali u crkvi Svete Marije, u Bruklinu 1918. godine.

Al Kapone je možda zarazio Mae sifilisom

Iako je Al zaista voleo Mae, bio je poznati ženskaroš. Dok je radio kao izbacivač za mafijaškog bosa Džejmsa „Velikog Džima“ Kolosima, imao je tendenciju da se udvara ženama. Nakon što je spavao sa jednom od prostitutki, Al je dobio sifilis. Priča se da je on zapravo preneo taj sifilis svojoj porodici.

Njihovo dete Soni bilo je sklono infekcijama, verovatno od sifilisa, i u ranom detinjstvu je razvio mastoiditis, što je zahtevalo rizičnu operaciju mozga zbog koje je delimično ostao gluv. Veruje se da je Mae takođe dobila sifilis od svog muža, pošto njih dvoje nikada više nisu imali dece nakon rođenja prvog sina. Bolest je verovatno prouzrokovala da Mae nekoliko puta rodi mrtvorođenče ili pobaci.

Osramotila je muža

Tokom njihovog braka, Mae je bila svesna Alovih poslova. Bila je ona vrsta žene koja je ostala budna do kasno i spremala hranu za svog muža i njegove „kolege“ u sitne jutarnje sate, i nema sumnje da je načula razgovore koji se vode za stolom. Ali Mae je bila odana žena svom mužu i nikada nije rekla ni reč.

Mae je bila u redu sa krijumčarenjem i ubistvom, ali ono sa čime nije bila u redu je Alovo stalno varanje. Zaista nije bila tajna da je bio ženskaroš, ali kada bi dobio sifilis, nije tražio nikakvo lečenje jer bi to značilo da će morati da prizna svoje nedozvoljene radnje svojoj ženi.

Ovo bi na kraju bila njegova propast, ali pre toga, priča se da je Mej jasno iznela svoj stav po tom pitanju.

Jedna od Alovih ljubavnica bila je 15-godišnja devojka plave kose. Posle tri godine braka, a Mee je bilo dosta. U izveštaju čikaškog magazina, Mae je opisana kao da je izbledela svoju plavu kosu kako bi odgovarala kosi Alove ljubavnice u odgovoru „Znam šta radiš“. Time je tiho osramotila svog muža pred celom njegovom familjom. Nažalost, nema konkretnih dokaza iza ove glasine.

Mae se izborila sa novinarima nakon što je Al Kapone uhapšen

Al je konačno uhapšen zbog utaje poreza i osuđen je na 11 godina u saveznom zatvoru 1931. „Lice sa ožiljkom“, kako je bio poznat, poslat je u Alkatraz. Dok je bio u zatvoru, njegovo fizičko i mentalno zdravlje se pogoršavalo. Kada ga je posetila u zatvoru, Mae je proganjala štampa, koja bi je ispitivala o zdravlju njenog muža. Njen odgovor? „Da, ozdraviće. On pati od potištenosti i slomljenog duha, koje pogoršava intenzivna nervoza.”

Nikada nije dozvolila da mu organi propadaju zbog sifilisa

Posle sedam godina dobrog ponašanja, Al je dobio prevremeno puštanje iz zatvora, ali iz zatvora nije izašao isti čovek. Sifilis mu je uništio mozak. Njegov mozak je od tada pa do smrti bio kao mozak dečaka od 12 godina. Ali uvek odana supruga, Mae je ponovo uzela Ala da se brine o njemu i ostala uz njega dok su se snalazili u ovom novom izazovu.

Mae je vodila posebnu brigu o svom mužu nakon njegovog oslobađanja iz zatvora. Od svojih pajtosa dobijao je 600 dolara nedeljno ali Al je sada bio sklon da brblja sam sebi i razgovarao sa nevidljivim ljudima u svojoj kući. Za Mae je postalo veoma važno da zaštiti svog muža od štampe, jer je izlazak u javnost sada bio opasan za njenog muža. Ako bi rekao nešto što ne sme, stari prijatelji bi možda morali da ga posete i da ga zauvek ućutkaju.

Pred kraj Alovog života, Mae se pobrinula da dobije najbolji mogući medicinski tretman. On je zapravo bio jedan od prvih ljudi koji su primili penicilin zbog svoje bolesti ranih 1940-ih. Nažalost, za njega je bilo prekasno, a znajući da dolazi neizbežno, Mae je počela da preduzima mere predostrožnosti. Prišla je svom parohijskom svešteniku da obavi njegove poslednje obrede, a nedugo zatim, 25. januara 1947. godine, Al je umro od srčanog udara.

Šta se dogodilo sa Mae nakon što je Al Kapone umro?

Nakon smrti svog muža, Mae je iskreno tugovala. Kasnije u životu, postala je ljubazna i odana baka, ali je uvek delovala usamljeno. Njena unuka je jednom rekla: „Kao da je kuća umrla kada je on otišao. Iako je živela osamdeset devet... nešto u njoj je umrlo kada ju je on napustio.” U njihovoj kući više se nikada nije popela na drugi sprat i umesto toga spavala je u drugoj spavaćoj sobi na prvom spratu, nikada nije jela u trpezariji i na kraju je prodala dom u kojem je imala tolike uspomene.

Njujork post je objavio da je Mae spalila sve dnevnike koje je napisala i ljubavna pisma koja je dobijala od svog muža dok je bio u zatvoru i tako sprečila dalja saznanja o njegovom privatnom i poslovnom životu.

Nakon njegove smrti, nasledila je od muža neverovatnih 1.3 milijarde dolara (današnja vrednost) i provela ostatak života u staračkom domu na Floridi.

Umrla je 6. aprila 2986. u 89. godini života.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs