NAJVEĆI SKANDALI U ISTORIJI DODELE OSKARA: Pogrešno proglašenje filma, go čovek na sceni i šamar o kome se i dalje priča

U nastavku vam donosimo najveće skandale u istoriji dodele Oskara koji se i dan danas prepričavaju.

Zanimljivosti
21:20h Autor:
NAJVEĆI SKANDALI U ISTORIJI DODELE OSKARA: Pogrešno proglašenje filma, go čovek na sceni i šamar o kome se i dalje priča
6 najvećih skandala ikada na dodeli Oskara, Foto: AP / Danny Moloshok

Večeras se održava 95. po rede ceremonija dodele filmske nagrade Oskar u Los Anđelesu.

Ipak, i dalje se priča o prošlogodišnjoj ceremoniji dodele Oskara koje je gledaocima ostavila mnogo više za komentarisanje od samih filmova i glumaca koji su bili nagrađeni.

Izdajamo vam neke od najvećih skandala sa dodele prestižnih nagrada koji se i dan danas pamte.

Šamar na sceni

Kao što smo već pomenuli poslednji Oskar ostao je u senci sukoba dva glumca. Revoltirani Vil Smit udario je na sceni Krisa Roka i time uspeo da nadmaši bilo koju osvojenu nagradu.

Zvezda filma Kralj Ričard bio je iznerviran zbog toga što se Rok na bini našalio na račun njegove žene Džejde Pinket Smit, tj. njene frizure. Naime, ova glumica se na ceremoniji dodele nagrada Američke filmske akademije pojavila sa obrijanom glavom, jer joj zbog autoimune bolesti rapidno opada kosa.

Nije poznato da li je Rok znao da se ona suočava sa ovim problemom, ali njen muž nije imao razumevanja za komičara i nakon što ga je udario, odbrusio mu je: „Ne želim da čujem da govoriš bilo šta o mojoj ženi!“.

Marlon Brando bojkotovao dodelu Oskara i poslao aktivistkinju da održi govor umesto njega na ceremoniji 1973.

Slavni glumac je 1973. nominovan za Oskara za svoju nezaboravnu ulogu mafijaškog bosa u filmu "The Godfather". On, međutim, nije bio spreman da dođe na ceremoniju i primi prestižnu nagradu, već je odlučio da pošalje indijansku aktivistkinju Sačin Litlfeder da preuzme Oskar umesto njega, ali i održi govor u kome je osudila položaj američkih starosedelaca u SAD, kao i način na koji su oni tokom godina prikazivani u holivudskim filmovima, a naročito vesternima.

Ejdrijen Brodi neočekivano poljubio Hali Beri nakon što se popeo na binu da preuzme svog Oskara na ceremoniji 2003.

Hale Beri je na dodeli Oskara 2003. bila prezenterka koja je objavila da je Adrijen Brodi dobio nagradu za najboljeg glumca u glavnoj ulozi zahvaljujući njegovoj roli u filmu The Pianist. Kada je Brodi ovo čuo, on se brzo popeo na binu i strastveno poljubio zbunjenu koleginicu iz Holivuda. Publika je na njegov potez reagovala smehom, ali je bilo jasno da je mnogima u sali bilo veoma neprijatno. Hale Beri je kasnije komentarisala da ovaj momenat nije bio isplaniran i da se sve dogodilo tako brzo da nije stigla da razmisli kako pametno da odreaguje na Brodijevo potpuno neprikladno ponašanje.

Fej Danavej i Voren Biti proglasili pogrešnog dobitnika Oskara za najbolji film na ceremoniji 2017.

Dodela Oskara 2017. prošla je bez greške do samog vrhunca večeri, objave pobednika u kategoriji „Najbolji film“, kada je došlo do velikog propusta. Voren Biti i Fej Danavej, filmski partneri u remek-delu Boni i Klajd, imali su čast da pred prisutnima u sali i milionima gledalaca koji su događaj pratili iz svog doma objave koji film je dobio najprestižniju nagradu večeri.

Biti je otvorio koverat i vidno zbunjen predao ga svojoj nekadašnjoj filmskoj partnerki, koja je uzbuđena pročitala: „La La Land“. Ekipa ovog filma se popela na binu da preuzme nagradu i zahvali se Američkoj filmskoj akademiji, ali ubrzo su svi bili obavešteni da je došlo do velike greške i da je stvarni pobednik film Moonlight. Na kraju se ispostavilo da je Biti dobio pogrešan koverat sa imenom pobednika u kategoriji „Najbolja glumica u glavnoj ulozi“, gde je pisalo „Ema Stoun za ulogu u filmu La La Land“.

Go čovek protrčao scenom

Na Oskarima 1974., dok je Dejvid Niven u ulozi voditelja najavljivao Elizabet Tejlor, u pozadini se na sekundu mogao videti brkati čovek s dugom kosom kako protrčava kroz kadar. Pojava je sama po sebi neobična, ali zaprepašćenje je izazvalo to što je bio potpuno go.

Voditelj je ostao prilično miran, te je samo prokomentarisao:

- Ovo je pre ili kasnije moralo da se dogodi. Ipak, zar nije fascinantno da je ovom čoveku jedina radost u životu da se skine go i pokazuje svoje nedostatke?" Publika se brzo opustila i prasnula u smeh.

Egzebicionista je bio Robert Opel, američki fotograf i vlasnik galerije. Opel se navodno prošvercao iza scene kao novinar, a nakon slavnog protrčavanja je dao izjavu u raskopčanom plavom kombinezonu.

Objasnio je da se ne treba stideti biti go u javnosti, ali i kako je ovo zanimljiv način da se pokrene karijera. Činjenica da nije odmah priveden izazvala je glasine da je ceo incident bio dogovoren, ali to nikad nije dokazano.

Ukradena figura zlatne statue

Već sam izbor te davne 1940. godine izazvao je kontroverzu. Hati Makdanijel je bila prva crnkinja koja je osvojila nagradu.

Podsetimo, u to vreme crnci nisu ni smeli biti prisutni na ceremoniji, a potpuno jednaka prava pred zakonom dobili su gotovo 30 godina kasnije. I film "Prohujalo s vihorom", zbog kojeg je Makdanijel dobila nagradu, bio je meta kritika zbog prikaza ropstva. Potresno u Makdanijelovoj priči je to što do danas nedostaje njena statua Oskara. Nakon njene smrti, doniran je univerzitetu Hovard, a ubrzo nakon toga je nestala. Univerzitet se pravdao time da je statua ukradena nakon upada protestanata za bolja građanska prava crnaca.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs