PODIGAO JE PIŠTOLJ DO ČELA I REKAO "LAKU NOĆ, MAČE MOJE": Od njegovih poslednjih reči PODILAZI JEZA

Poslednje reči koje su pred smrt izgovorile svestski poznate ličnosti, teraju da malo dublje porazmislimo o smislu života i da malo drugačije posmatramo svet oko sebe.

Zanimljivosti
Autor:
PODIGAO JE PIŠTOLJ DO ČELA I REKAO "LAKU NOĆ, MAČE MOJE": Od njegovih poslednjih reči PODILAZI JEZA
Stiv Džobs, Foto: Profimedia

Smrt je sama po sebi strašna ali i neizbežna. Ona ne bira starosnu dob, vreme, niti mesto. Smrt je deo pirodnog procesa, poput rađanja. Ma koliko ona jezivo zvučala, zabeležene su neke od dirljivih reči koje se pamte i koje su izgovorile pred smrt velike istorijske ličnosti.

Čarli Čaplin

Majstor humora i prva filmska zvezda, Čarli Čaplin, najviše je bio poznat kao tihi komičar, s obzirom na to da su se njegovi performansi uglavnom zasnivali na govoru tela. On nije bio samo veliki komičar, već je bio i veliki glumac i scenarista. Čarlijeve poslednje reči mnogo govore o njegovom intelektu i duhovnosti. Dok je ležao na samrtnoj postelji, kraj njega je stajao sveštenik. Kad je sveštenik izgovorio "Nek se Bog smiluje tvojoj duši", Čarli Čaplin je uzvratio: " Zašto da ne? Posle svega, moja duša pripada Njemu".

Čarli Čaplin
foto: Profimedia

Princeza Dajana

Princeza od Velsa, Dajana, plenila je svojom dobrotom, lepotom i gracioznošću. Nažalost, Bog joj nije darovao dug život. Umrla je vrlo mlada, kada je imala samo 36 godina, u tragičnoj saobraćajnoj nesreći. Vozač i njen tadašnji dečko, Dodi Fajed, poginuli su na licu mesta. Dajana je bila živa još nekoliko sati posle nesreće. Vatrogasac koji se zatekao tu, dok je izvlačio princezu iz smrskane limuzine, otkrio je da je Dajana izgovorila poslednje reči koje su glasile: "Moj Bože, šta se desilo"?

Princeza Dajana
foto: Profimedia

Stiv Džobs

Stiv Džobs je bio tajkun, vlasnik medija, industrijski dizajner i investitor. Umro je od retkog oblika raka pankreasa u Kaliforniji. Iako je čitavog života bio bilioner, njegove poslednje reči nisu bile o novcu. Naime, mediji navode da pre nego što je napustio ovaj svet, Stiv se prvo zagledao u svoju sestru, pa u njenu decu i supruga i nekoliko puta izgovorio: "OH VAU. OH VAU.OH VAU".

Stiv Džobs
foto: Profimedia

Albert Ajnštajn

Najpoznatiji fizičar svih vremena, Albert Ajnštajn, poreklom je bio iz Nemačke, grada Ulma. Stvorio je kvantnu mehaniku i teoriju relativiteta i na taj način doprineo čitavom čovečanstvu. Zahvaljujući svojim neverovatnim naučnim dostignućima, bio je dobitnik Nobelove nagrade 1921. godine

1955. godine, iznenada je osetio oštar bol i pebačen je u bolnicu Prinston. Nakon što je bio podvrgnut ispitivanjima, doktori su mu rekli da mora da ide na operaciju, na šta im je Ajnštajn odgovorio: "Idem kad ja to poželim. Neukusno je veštački produžavati život. Ja sam svoj deo odradio, vreme je da idem". Njegove poslednje reči su zapravo dokaz da je zaista sve što je mogao pružio i dao u ovom životu.

Albert Ajnštajn
foto: Profimedia

Leonardo da Vinči

Kada pomislimo na Leonarda da Vinčija, setimo se neverovatne umetnosti. Leonardo je bio svestrana ličnost, bio je naučnik, filozof i veliki arhitekta. Njegovo oslikavanje čuvene Mona Lize predstavljalo je krunu Leonardovog umetničkog rada i dostignuća. Ovaj veliki umetnik napustio nas je 1519. godine

Njegove poslednje reči ukazuju na to da mu je žao što napušta ovaj svet jer je imao još toga da pruži čovečanstvu: "Uvredio sam Boga i čitav ljudski rod pružajući im tako malo u svom životu".

leonardo da vinči
foto: Profimedia

Ernest Hemingvej

Ernest Miler Hemingvej je bio pisac brilijantnih romana "The Sun Also Rises" i "Farewell to Arms". Hemingvej je bio poznat i po pisanju kratkih priča ali i ratnih, s obzirom da je bio svedok oružanih sukoba. Ko bi rekao da će ovaj poznati romanopisac na kraju izvršiti samoubistvo? Hemngvej je upravo tako i skončao svoj život, tako što je upucao sebe. Pre tragedije, ostavio je svojoj supruzi Meri Velš, ceduljicu na kojoj je pisalo: "Laku noć, mače moje".

Ernest Hemingvej
foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs