PAKISTANSKO PLEME TVRDI DA JE POTOMAK ALEKSANDRA VELIKOG: Zaboravljeni makedonski rođaci žive verujući u NEČASNE SILE

Pripadnici plemena Kalaš predstavljaju jedno od najegzotičnijih kultura na svetu, a evo kako izgleda njihov život

Zanimljivosti
Autor:
PAKISTANSKO PLEME TVRDI DA JE POTOMAK ALEKSANDRA VELIKOG: Zaboravljeni makedonski rođaci žive verujući u NEČASNE SILE
Pakistansko pleme Kalaš, Foto: Abdul MAJEED / AFP / Profimedia

Već smo pisali o Bondi plemenu u kojem se zrela žena udaje za dečaka, a danas vam donosimo priču o zaboravljenom plemenu koje vodi poreklo do Aleksandra Velikog.

Ono što čovečanstvo čini zapravo raznovrsnim jesu egzotična plemena koja se čine da su zaboravljena od ostatka sveta, a zapravo imaju vrlo zanimljivu istoriju iza sebe. Jedno od takvih plemena za koje niko nikada nije čuo jeste pakistansko pleme Kalaš, za koje se veruje da je potomak Aleksandra Velikog.

Makedonsko pleme
foto: Zubair Abbasi/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sa populacijom od samo 5000 ljudi, pleme Kalaš predstavlja najneobičniji narod na svetu. Zahvaljujući svojim neobičnim odevanjem i običajima, ovo pleme prikuplja simpatije širom sveta.

Makedonsko pleme, Kalaš
foto: Abdul MAJEED / AFP / Profimedia

Za njih se smatra da potiču od samog Aleksandra Velikog, što ih čini još zanimljivijim za proučavanje. Svetlije kose i plavih očiju, Kalaš pleme se znatno razlikuje od svojih sunarodnika Pakistanaca. Naime, kada su naučnici ispitivali žensku liniju Kalaša, otkrivene su neke genetske podudarnosti koje vode do geografskih granica između Azije i Evrope, koje se mogu dovesti u vezu i sa makedonskim poreklom.

Makedonsko pleme
foto: Zubair Abbasi/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Zapravo i neki verski obredi koje praktikuje pleme Kalaš mogu implicirati na makedonsko antičko poreklo, kao što je upotreba brojnih svetih pića posebno uključujući vino koje asocira na grčkog boga vina Dionisa. Takođe veruju u podzemni svet pod nazivom Palaloj, koji može da asocira na mistični podzemni svet kod antičkih Grka, Tartarus.

Makedonsko pleme, Kalaš
foto: Abdul MAJEED / AFP / Profimedia

Iako postoje indikacije koje ukazuju na moguću genetsku vezu sa Aleksandrom Velikim, pakistanski genetičar doktor Kasim Ajub, izučavajući DNK , ustanovio je da pleme Kalaš ipak nije deo grčkog antičkog nasleđa.

Uprkos neodređenom poreklu, njihov specifičan način života, kultura i tradicija im je obezbedila mesto na Uneskovoj listi zaštićenih kultura.

Ovaj narod ima i svoj jezik, koji pripada porodici dardskih jezike, a od nedavno i abedecedu. Možda im je najčudniji običaj, pored onog da na pokojnikov grob polažu i njegov krevet, verovanje u čiste i nečiste stvari. Tako su čiste stvari: koze, planine i muškarci, a nečiste su: kokoške, jaja, kosa (žene se češljaju kradom), kao i žene za vreme menstruacije i nakon porođaja, kada borave u posebnoj kući.

Sve žene nose tradicionalnu narodnu nošnju, čui: crna haljina do zemlje sa šarenim detaljima po rubovima, na glavi kupasi, kapa u obliku krune sa vunenom trakom koja pada na leđa ukrašena školjkama, zvončićima i dugmićima, a oko vrata su obavezne ogrlice sa raznobojnim perlicama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs