super žene

MOĆ JE U NJIHOVIM RUKAMA: Žene iz plemena Samburu uradile su ono što niko drugi u Keniji nije hteo ili nije smeo

Bile su marginalizovane, ali su okrenule list - danas su žene iz polunomadskog plemena Samburu u Keniji najbolje čuvarke šuma u celoj Africi

Zanimljivosti
Autor:
MOĆ JE U NJIHOVIM RUKAMA: Žene iz plemena Samburu uradile su ono što niko drugi u Keniji nije hteo ili nije smeo
Kako žive žene u plemenima u Keniji?, Foto: Shutterstock

Povećanje temperatura i smanjena količina padavina usled klimatskih promena pretili su da sever Kenije pretvore u ogromno sušno područje. Posebno je na udaru bila šuma Kirisija, koju su ovdašnji stanovnici nemilice krčili - svakodnevno su sakupljali drva i spaljivali ogrev kako bi pravili drveni ugalj, za šta su dobijali samo devet dolara nedeljno. Za sobom su ostavljali golu i ispucalu zemlju.

To je, srećom, zaustavljeno.

Kad su pripadnice polunomadskog plemena Samburu shvatile da zaštita Kirisije ne znači da moraju da se odreknu sredstava za život, kao i da će zaraditi više novca brinući o zemlji koja je njihov dom, okrenule su drugi list.

Danas su upravo one najbolje čuvarke šuma u celoj Africi!

U planinsku šumu, čija površina je nešto veća od milionskog Njujorka (226.000 ha) i koja se nalazi na 2.100 m visine, godišnje padne oko dva metra kiše. Ali okružena sa svih strana suvom, neplodnom zemljom i ponekim škrtim drvetom, Kirisija se zbog seče godinama drastično smanjivala, a voda nije iskorišćavana.

Kenija
foto: Shutterstock

Iako je bila jedini pouzdani izvor vode za skoro 310.000 ljudi koji žive u ovoj oblasti, kao i za stoku i brojne vrste divljih životinja, uključujući slonove, zebre i masajske žirafe, pripadnici šest plemena stalno su morali da traže nove pašnjake za svoje koze, koje su ih prehranjivale.

I pleme Samburu je bilo u istoj situaciji. Sukobljavali su se zbog zemlje, ginuli u krvavim sporovima oko stoke, sve dok 550 žena nije reklo odlučno "ne" i prihvatilo da čuva veliki deo šume. Umesto da seku drveće, one ga danas sade (zasađeno je više od 30.000 stabala), a za ogrev uzimaju samo otpale grane i oborena stabla.

Kenija
foto: Shutterstock

Prema ovom izvoru života odnose se bolje nego mnogi na ovdašnjim prostorima. Vitalnim prirodnim resursom upravljaju kao da su završile fakultete, u šumu uvek odlaze u grupama kako bi proverile da li svaka od njih poštuje stroga pravila koja su zacrtale. Srećne što i one učestvuju u donošenju odluka, do juče marginalizovane, dočekale su i da im pomogne lokalna vlada, ali i BOMA, neprofitna organizacija čiji je cilj osnaživanje žena u sušnim zemljama Afrike, za koju ogromna sredstva daje i Makenzi Skot, bivša žena Džefa Bezosa, osnivača Amazona, pokazujući da i među najbogatijim ljudima na planeti ima onih koji ne misle samo na uvećanje svog konta u banci.

Kenija
foto: Shutterstock

Danas je Kirisija, njihov "vodeni toranj", u stanju da skladišti vodu tokom kišnih sezona i polako je ispušta tokom sušnih perioda. Povećao se broj ovaca, koza i goveda, vratile su se pčele, žene uspešno trguju mlekom, mesom i medom.

Neke su prošle i obuku za mali biznis, uključujući vođenje evidencije, marketing i finansijsko planiranje.

Kenija
foto: Shutterstock

Moć je danas u njihovim rukama!

Dobar glas daleko se čuje, pa je ovaj model prilagođavanja klimi počeo da se primenjuje i u Tanzaniji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs