potresno!

VEZALA JE KOSU I KRENULA U BORBU, A ONDA JE UBIJENA: Imala je samo 20 godina i upravo je postala novi simbol revolucije

Svi se pitaju ko je devojka koja je ubijena u Iranu na protestima, koja je preko noći postala novi suimbol bitke žena za prava na život!

Zanimljivosti
11:41h Autor:
VEZALA JE KOSU I KRENULA U BORBU, A ONDA JE UBIJENA: Imala je samo 20 godina i upravo je postala novi simbol revolucije
Ko je devojka koja je ubijena u Iranu na protestima?, Foto: Printscreen/Twitter

Ime Hadis Nadžafi postalo je sinonim za nepokolebljivu borbu protiv ugnjetavanja i diskriminacije žena na razne načine. Nije strahovala ni od čega, a sledeći svoje stavove i uverenje izgubila je život sa samo 20 godina pre samo nekoliko dana. Njena slika je obišla ceo svet, a ova neustrašiva mlada dama je postala uzor mnogim pripadnicama lepšeg pola.

Naime, u bitku sa tragičnim ishodom krenula je vrlo simbolično - vezavši kosu u rep! Ovim potezom je sledela primer Mahsa Amini, isto tako hrabre žene, koja je isto postala žrtva represivnog iranskog režima! Upravo smrt Amini je pokrenula žensku revoluciju u Iranu.

- U Iranu je ubijena Hadis Najafi. Šest metaka u grudi, lice i vrat. Imala je 20- godina i izašla na proteste zbog ubijanja Mahse Amini. Juče je vezala kosu i odvažno krenula u borbu protiv diskriminacije, ugnjetavanja i ugrožavanja žena. Danas je ubijena - samo je jedna od mnogobrojnih objava na Tviteru.

Mladu Hadis su ubile iranske snage bezbednosti, od tog momenta ova 20-ogodišnjakinja postaje novi simbol tragedije, izliva tuge i prkosa žena u Iranu, koje protestvuju od 16. septembra.

Novinarka i zagovornica prava žena Masih Alinejad objavila je vest o smrti Hadis Nadžafi napisavši:

- Oružane snage pucale su u ovu devojku šest puta nakon što je vezala kosu i hrabro zakoračila usred protesta u Karaju.

Prema pisanju medija, 21. septembra zadobila je povrede u predelu stomaka, vrata, srca i šake. Nakon napada snaga bezbednosti na nju, prebačena je u bolnicu Ghaem, gde je kasnije preminula.

- Imala je samo 20 godina. Njeno srce je bilo slomljeno zbog Mahsu Amini. Rekla je da neće ćutati. Ubili su je sa šest metaka - istakla je Hadisova sestra Alinedžadu.

Hadis Najafi
foto: Printscreen Instagram / Senad Pecanin

Nažalost, užasi u Iranu se tu ne završavaju. Samo 320 kilometara dalje u Raštu, pojavili su se izveštaji da je studentu arheologije uskraćen pristup medicinskom lečenju nakon što je pretrpeo napad nožem u zatvoru Lakan u Sabze Mejdanu, posle hapšenja na protestima.

Porodica Alirezea Ghamgosara otkrila je da im je sin rekao tokom telefonskog poziva 25. septembra da je uboden nožem u predelu leđa, nakon privođenja 21. septembra. Njegovi bližnji su naglasili da se on trenutno nalazi na lečenju, ali da im uopšte nisu poznati detalji o napadu, niti ko je to učinio.

Zvanični mediji u Iranu izvestili su da je 35 ljudi poginulo tokom nedavnih protesta, ali neiranski mediji i drugi nezvanični izveštaji insistiraju da je broj mrtvih mnogo veći. Proteste je pokrenula smrt 22- godišnje Mahse Amini, koja je ubijena, jer nije želela da nosi hidžab. Ono što je najbolnije, mnogo je povređenih ljudi, a uhapšeno je preko 700 osoba, među kojima se nalazi 60 žena.

Brojni iranski disidenti širom sveta tvrde da sve nalikuje na masovnu pobunu protiv vladajućih islamista.

Neki od najglasnijih komentara koji se mogu čuti ovih dana je da niko ne može da poveruje u činjenicu da pripadnice nežnijeg pola u 21. veku moraju da bore na pravo za život bez ograničenja i to na ovakav način, iz mnogo prolivene krvi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs