ŽENE ŽIRAFE

OKO VRATA NOSE I DO NEKOLIKO KILOGRAMA: Odakle potiče tradicija stavljanja ženama prstenova oko vrata?

Upoznajte žene dugih vratova poznate kao "žene žirafe", koje vekovima neguju nesvakidašnju tradiciju nošenja bakarnih prstenova oko vrata, koji neretko dosežu težinu i od nekoliko kilograma.

Zanimljivosti
12:40h Autor:
OKO VRATA NOSE I DO NEKOLIKO KILOGRAMA: Odakle potiče tradicija stavljanja ženama prstenova oko vrata?
pleme Padaung, Foto: Profimedia

Na graničnom pojasu između Tajlanda i Burme živi pleme Padaung, u kojem devojčice i žene ukrašavaju svoju figuru bakarnim prstenjem koje nižu oko vrata i članaka. Ovo pleme već vekovima čuva plemensku tradiciju dugih vratova, koji predstavljaju simbol uzvišene lepote.

pleme Padaung
foto: Profimedia

S druge strane, u plemenu Kahan u selu Nam Peang Din žene nose prstenove oko vrata, jer se veruje da će tako prestati da privlače pažnju muškaraca iz drugih plemena.

Ova nesvakidašnja tradicija ne ostavlja nimalo naivne posledice po zdravlje žena. Postepeno dodavanje mesinganih prstenova ne produžava samo sam vrat, nego i deformiše ključnu kost i grudi kod žena.

Prvi prsten se stavlja devojčicama oko pete godine i postepeno se svake godine dodaju još dva prstena.

Pogledajte fotografije u galeriji:

1 / 5 Foto: Profimedia

Kad odrastu, devojke oko vrata nose i do nekoliko kilograma i sveukupno 24, 25 prstenova.

Iako nije sasvim jasno zašto se ova neobična tradicija kod žena iz plemena na severnom Tajlandu u 21. veku još uvek neguje, za pripadnice ovih plemena prstenovi oko vrata su obavezno plemensko obeležje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs