NEVEROVATNO

NAJGORI VLADAR U ISTORIJI SAD-a, BELU KUĆU KORISTIO ZA ZABAVU: Prokockao čak i javnu imovinu, RAZVRAT je bio prioritet

Prema mišljenju istoričara Voren Harding je jedan od najgorih predsednika u istoriji

Zanimljivosti
Autor:
NAJGORI VLADAR U ISTORIJI SAD-a, BELU KUĆU KORISTIO ZA ZABAVU: Prokockao čak i javnu imovinu, RAZVRAT je bio prioritet
Foto: Profimedia

Voren Harding, republikanac iz Ohaja, bio je 29. predsednik Sjedinjenih Država. Korupcija i skandali pratili su ga tokom čitavog mandata.

Bio je sklon alkoholu, nepristojnom i razvratnom ponašanju, što je bilo nedopustivo za jednog predsednika. Svojim razvratničkim ponašanjem narušio je ugled i reputaciju titule koju je nosio, a koju je nasledio od nobelovca Vudroa Vilsona.

Njegova karijera bila je puna uspona i padova. Prvo se bavio novinarstvom, kao urednik lista “Merion Daily Star”, nasledivši čelno mesto od svog oca. Baveći se ovim poslom razvio je svoje literarne i retoričke sposobnosti, koje su mu kasnije bile od velikog značaja.

Karijeru političara počinje na nagovor svoje supruge, Florens de Volfi. Ulazak u politku doneo mu je veliki ugled i poštovanje.

Voren Harding, Američki predsednik Voren Harding
foto: Profimedia

5. jula 1899. godine, Voren Harding je najavio svoj republički interes za državnog senatora. Ubrzo je otpočeo i političku kampanju. Njegove literarne i retoričke veštine došle su do izražaja, te je uspeo da pobedi na izborima, gde je izabran u Senat Ohaja.

Njegov mandat u Senatu nije beležio značajne događaje, a dešavalo se da ne prisustvuje izglasavanju ključnih odluka i zakona. Ono što se smatra velikim plusom u njegovoj karijeri jeste podržavanje američkog Ustava, kojim je svim ženama garantovano pravo glasa. Harding je ovim potezom pridobio veliku podršku žena, što mu je kasnije donelo velike rezultate.

U poslednjim danima mandata predsednika Vudroa Vilsona , Republička nacionalna konvencija 1920. opredelila se za Senatora Vorena Hardinga kao jednog od svojih izbora za predsedničku nominaciju.

Njegova kampanja temeljila se na obećanjima da će ratno iscrpljujuću naciju vratiti na lečenje, normalnost, jaču ekonomiju i držati dalje od stranog uticaja.

Pobedu na izborima odnosi sa 60% glasova, te postaje 29. predsednik u svojoj 55. godini.

Voren Harding, Američki predsednik Voren Harding
foto: Profimedia

Bio je velika suprotnost svom prethodnuiku, Vudrou Vilsonu, te su birači u njemu videli pravo osveženje, jer je imao krajnje neformalan pristup, koji se kasnije ispostavion vrlo neozbiljnih i neprofesionalnim. Nije imao preteranog iskustva u diplomatksim poslovima, te se oslanjao na svoje saradnike, koji takođe, nisu bili dovoljno stručni.

Mnoge bliske projatelje iz detinjstva je postavljao na odgovorne državne funkcije. Jedan od tih prijatelja bio je Čarls Forbs, koji je zauzeo mesto predsednika Kancelarije veterana Prvog svetskog rata. Kasnije je Senat utvrdio da je Forbs koruptivnim radnjama stekao bogatsvo od 200 miliona dolara.

Pored Forbsa, mnogi njegovi prijatelji koristili su svoj položaj, te manipulativnim radnjama došli do velikog materijalnog bogatstva.

Voren Harding, Američki predsednik Voren Harding
foto: Profimedia

Bio je veliki ljubitelj golfa zbog kojeg je često zapostavljao važne državne poslove. Zabava, alkohol, razvrat postali su deo njegovog života, te je život i boravak u Beloj kući bio sveden na minimum.

Zabave su čak organizovane u Beloj kući, a partije pokera, koštale su ga skupocenih predmeta koji su bili u vlasništvu američkog naroda. Kocka, alkohol, zabava, ljubavne afere i korupcija, samo su neke od stvari koje su obeležile njegovu karijeru. Preljubničke afere koje je imao, svrstavaju ga u isti koš sa Bilom Klintonom i Džonom F. Kenedijem.

Brojni korupcijski skandali njegovih saradnika, polako su počeli da isplivavaju na površinu. Nakon velikih skandala za koje je javnost saznala, Haring je bio pod velikim pritiskom. Njegovo zdravlje, počelo je značajno da se urušava.

Voren Harding, Američki predsednik Voren Harding
foto: Profimedia

Turneja po Zapadnoj obali, koja j za cilj imala vraćanje njegovog ugleda, koštala ga je života. U povratkku sa turneje, doživeo je iznenadni srčani udar.

I dok javnost krivi prijatelje i saradnike za njegovu smrt, njegovi bliski prijatelji optužili su njegovu suprugu za atentat, sumnjajući da je predsednik bio otrovan. Prema njihovim navodima, to je učinila da bi ga spasila odgovornosti za koruptivne radnje.

Sprovođenje obdukcije nikada nije obavljeno.

Čak ni smrt nije uspela da ga spasi reputacije jednog od najkontroverznijih američkih predsednika.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs