studija pokazala

LISTA NAJTEŽIH I NAJLAKŠIH JEZIKA NA SVETU: Iznenadićete se u koju kategoriju je svrstan srpski


Nove studije izdvojile su najlakše i najteže jezike sveta.

Zanimljivosti
11:35h Autor:
LISTA NAJTEŽIH I NAJLAKŠIH JEZIKA NA SVETU: Iznenadićete se u koju kategoriju je svrstan srpski
Koji je najteži jezik na svetu?, Foto: Shutterstock

Da li ste se nekada zapitali koji su to jezici najlakši, a koji najteži na svetu? Iako ne postoji jednoglasan odgovor na to pitanje jedan od često citiranih izvora je Foreign service intitute (FSI) sistem koji rangira jezike prema tome koliko dugo je govornicima engleskog govornog područja obično potrebno da nauče određeni jezik.

FSI sistem rangiranja sastoji se od pet kategorija, poređanih od najlakše do najteže na osnovu toga koliko sati učenja bi trebalo osobi da postigne profesionalnu veštinu.

Kako prenosi N1, kategorija I obuhvata jezike za koje je obično potrebno oko 24-30 nedelja učenja, odnosno 600 do 750 sati nastave kako bi se dostigao nivo S-3/R-3, što je otprilike jednako nivou B2/C1. U ovoj grupi našli su se jezici poput danskog, holandskog, francuskog, italijanskog, norveškog, portugalskog, rumunskog, španskog i švedskog.

Nemački jezik zahteva oko 30 nedelja ili 750 sati te je svrstan u zasebnu kategoriju II.

Kategorija III obuhvata jezike za koje je potrebno 36 nedelja učenja, odnosno 900 radnih sati. Tu se radi o jezicima s lingvističkim i kulturnim razlikama u odnosu na engleski poput indonezijskog, malezijskog i svahili jezika.

muškarac čita knjigu
foto: Shutterstock

Srpski među težim jezicima

Kategorija IV odnosi se na jezike s još značajnijim lingvističkim i kulturnim razlikama u odnosu na engleski, što zahteva oko 44 nedelja ili 1100 sati učenja.

U ovu kategoriju pripadaju: albanski, amharski, armenski, azerbejdžanski/azerski, bengalski, bosanski, bugarski, burmanski, hrvatski, češki, estonski, finski, gruzijski, grčki, hebrejski, hindski, mađarski, islandski, kmerski, letonski, litavski, makedonski, mongolski, nepalski, pašto, persijski, poljski, ruski, srpski, sinhalski, slovački, slovenački, tagaloški, tajlandski, turski, ukrajinski, urdu, uzbečki, vijetnamski, xhosa (nigersko-kongoanski jezik), zulu.

I u poslednjoj V kategoriji nalaze se jezici koji su izuzetno teški za govornike engleskog jezika i iziskuju 88 nedelja, odnosno 2200 sati učenja.

Među njima su arapski, japanski, korejski, kantonski (kineski) i mandarinski (kineski) jezik.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs