NEVEROVATNA ŽIVOTNA PRIČA!

EVO KAKO JE IZGLEDAO ŽIVOT NAJSTARIJE SRPKINJE, BAKE ĐURĐE: Hteli da je ubiju sa detetom u rukama zbog HRABROG POTEZA!

Ceo život se mučila...

Zanimljivosti
17:30h Autor:
EVO KAKO JE IZGLEDAO ŽIVOT NAJSTARIJE SRPKINJE, BAKE ĐURĐE: Hteli da je ubiju sa detetom u rukama zbog HRABROG POTEZA!
Foto: Printscreen Youtube / RTS Kvadratura kruga - Zvanični kanal

Baka Đurđa živi na krajnjem jugoistoku Srbije, u selu Radovnica kod Trgovišta, na granici sa Bugarskom i Makedonijom. Kuća od blata i drveta, deluje, da je i starija od nje, a ona je rođena 1908. godine. Preživela i upamtila oba svetska rata, Titovu vladavinu, inflaciju, bombardovanje... Ni korona joj nije mogla ništa. Za sada se ne zna zvanično da li u Srbiji živi neko stariji od baka Đurđe (114).

Od brojne dece, a rodila ih je 17, "gleda" je samo sin Miroslav (58), deveto dete po redu, koji živi sa majkom i suprugom u kući. Baka Đurđa ima, kaže njen sin, 120 unuka i praunuka, a broj čukununuka, ne zna. Kaže, to je sigurno, po brojnosti barem, najjača familija u Srbiji.

Međutim, umesto da joj starost bude dostojna i da se nalazi u čistom i toplom, baka Đurđa, koja je prošle godine pobedila i koronu, muči se i pati na samom rubu siromaštva. Zavisna je od tuđe nege i pomoći, a jedini ko joj se našao u toj bedi, jeste sin Miroslav.

Čitav život bake Đurđe bio je težak i ispunjen nemaštinom.

– Život moj je težak. Najstarije dete ima 90 godina. To je ćerka koja živi u Makedoniji. Najmlađe dete, ne znam koliko godina ima sad. Teško mi je da hodam, da ležim, slabo čujem i gotovo ništa ne vidim – govorila je ranije baka Đurđa u razgovoru za emisiju „Kvadratura kruga“.

Kako pričaju njeni sinovi, od rane mladosti je išla u nadnicu, vodeći i sa sobom decu.

- Onu najmanju bi stavila u tzv. ljuljku, odnosno, platno, ćebe ili ćilim, koje bi bilo zavezano s jednog kraja drveta na drugi. Tu je dete spavalo i ljuljuškalo se dok bi ona radila. Ona je za to vreme išla da žanje žito, okopava kukuruz ili sakuplja seno. Kad padne noć, onda bi joj te komšije kod kojih je radila, dale činiju brašna I kašiku soli , kako bi deci umesila hleb - pričao je Miroslav.

Za vreme ratova pomagala je vojnicima zbog toga su Bugari hteli i da je ubiju! Ali, ova baka je nekada bila veoma spretna i hrabra žena, te je uspela da pobegne sa detetom u naručiju.

„U selu Radovnica živi baka Đurđa Marković, najstarija žena u Srbiji. Baka Đurđa Marković rođena je davne 1908. godine, preživela je oba svetska rata i sve vreme je pomagala vojnicima. Zbog toga su Bugari hteli da je ubiju, ali ova spretna žena je uspela da pobegne sa detetom u naručiju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs