SAVET PSIHOLOGA

5 EMOCIJA KOJE RAZARAJU ZDRAVLJE GORE OD OPAKIH BOLESTI: Evo kako da ih prepoznate i izborite sa njima!

Pažljivo pročitajte

Zanimljivosti
Autor:
5 EMOCIJA KOJE RAZARAJU ZDRAVLJE GORE OD OPAKIH BOLESTI: Evo kako da ih prepoznate i izborite sa njima!
Foto: Shuterstock

Kad nas obuzme ljutnja jer nas je kolega prozvao za grešku za koju nismo odgovorni, ili tuga jer smo saznali da nismo dobili posao kojem smo se nadali, u našem telu se pokreće biohemijska reakcija, čije je trajanje vrlo kratko. Samo minut i po je potreban da se u našoj krvi stvore, deluju i zatim povuku hormoni koji se luče kad neki događaj doživimo kao stresan. Međutim, vrlo često se taj osećaj ljutnje ili tuge nastavlja satima, danima, čak i mesecima pošto što se dogodio prvobitni okidač...

Upravo negativne emocije mogu da utiču na fizičko zdravlje i ostave teške posledice, potvrđeno je istraživnjima.

Uzroci mnogih bolesti su puno dublji nego što mislimo te u najvećoj meri zavise od nas samih, a posebno od naših najčešćih misli i emocija. Često se dešava da pacijent vredno “radi” na sebi i vodi računa o ishrani, redovno trenira, ali ne menja negativni obrazac ponašanja, na kontroliše misli i emocija.

Često, nakon izbacivanja negativne emocije iz sebe dolazi osećaj unutrašnje praznine i umora. S druge strane, ako ne izbacimo negativne emocije, sve to ostaje u nama, i taloži se, doslovno “jede” telo iznutra, piše Svetlana Soms.

Najgore emocije koje uništavaju naše zdravlje su:

  • strah
  • zavist
  • mržnja
  • pohlepa
  • samosažaljenje

AKO NE POŠTUJETE SEBE, NEĆE VAS NI DRUGI POŠTOVATI: Evo kako da postavite ZDRAVE GRANICE i naučite da kažete NE!

Devojka, Portret, umetnički portret, umetnička fotografija
foto: Shutterstock

Da ste "otrovani" negativnim emocijama shvatićete vrlo brzo ako samo malo zastanete i osluškujete svoj organizam. Ukoliko osećate da vam život izmiče iz ruku, da ništa ne stižete, ukoliko osećate konstantan bes i nezadovoljstvo, a konkretan razlog ne postoji ili ne možete da se radujete zbog tuđeg uspeha, situacija je jasna - obuzele su vas toksične emocije i vreme je da reagujete.

Što da radimo tada? Odgovor je jednostavan – vratite harmoniju u život, a to ćete uraditi ukoliko sledite sledeća pravila:

Istorija Kine sadrži zapise o stogodišnjaku Li Dzin Džunu koji se tokom svog dugog životnog veka pridržavao tri osnovna pravila:

  • Izbegavajte prejake emocija, jer one telu crpe energiju i ometaju rad svih organa u telu. Ukoliko vas nešto trenutno razbesni, zastanite, udahnite duboko i tu negativnu enociju zamenite nekom pozitivnom. Jednostvno pomislite na nešto ili nekog ko vas čini srećnim.
  • Ne žuriti, jer sve se događa u svoje vreme.
  • Svakodnevno trenirajte i radite vežbe disanja.
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs