SAVETI ZLATA VREDNI

EVO KAKO DA UŠTEDITE I DO 20 ODSTO GORIVA: Ovo svaki vozač mora da zna!

Pažljivo čitajte

Zanimljivosti
Autor:
EVO KAKO DA UŠTEDITE I DO 20 ODSTO GORIVA: Ovo svaki vozač mora da zna!
Foto: Shuterstock

Bez obzira na to da li je gorivo skupo ili jeftino, nema smisla da trošite više novca jer možete baš fino da uštedite. Postoje ključna pravila koja garantuju ekonomičniju vožnju.

Nemačka organizacija "Tuv Sud", koja se bavi sertifikovanjem i inspekcijskim radnjama drumskog saobraćaja, dala je nekoliko zanimljivih i pragmatičnih saveta o kako se može uštedeti gorivo.

1. Da biste uštedeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Takođe, mnogi vozači imaju potrebu da ostanu u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete da budete u četvrtoj brzini, a zavisno o prenosnim odnosima u menjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski menjači optimizuju stepen prenosa, ali s ručnim menjačima vi ćete morati da izaberete, prenosi Revija HAK. 2. Kad ugledate crveno svetlo na semaforu, pomerite nogu s gasa i lagano se približavajte semaforu. Nemojte do poslednjeg trenutka stiskati papučicu gasa i zatim snažno kočiti.

Automobil, Auto
foto: Shuterstock

3. Na autoputu nemojte voziti brže od 130 km/h. Neretko je zbog prirode saobraćaja, konstantnih kočenja i ubrzanja, vremenski dobitak minimalan, a potrošnja goriva raste. 4. Rešite se nepotrebnih balasta, odnosno stvari u automobilu koje povećavaju masu. Dodatnih 100 kilograma u vozilu povećava potrošnju za 0.3 l/100 km. Isto važi i za dodatke poput krovnih kutija i nosača za bicikle, koji narušavaju aerodinamiku automobila te povećavaju potrošnju goriva. 5. Na kraju, 0.2 bara preslabo napumpane gume povećavaju potrošnju goriva i za deset posto.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs