Razmišljanja

JELENA ĐOKOVIĆ: Traženje sreće i svrhe van sebe je vrlo čest razlog nesuglasica među parovima!

O sreći i potrazi za istom, Jelena je pisala 2020. godine

Lifestyle
14:40h Autor:
JELENA ĐOKOVIĆ: Traženje sreće i svrhe van sebe je vrlo čest razlog nesuglasica među parovima!
Foto: Profimedia

Jelena Đoković je nekoliko puta govorila o tome koliko je za nju duhovno stanje bitno. O tome je ogovorila i u svom blogu pod naslovom: "U potrazi za svrhom života".

Tom prilikom je izdvojila citate Omrama Mikhaela Aivanhova "Seme sreće", koji kako kaže prijaju njenom umu jer je na neki način izazivaju da se preispita:

""U stvarnosti, ni lični uspeh ni materijalna imovina nikada ne mogu da otkriju smisao života čoveku, upravo zato što značenje nije materijalno.

Ono se može naći samo na mnogo višem nivou, na najsuptilnijim planovima postojanja.

Ovde, na fizičkom planu, možemo naći samo forme. Forme mogu naravno biti ispunjene sadržajem, sadržajem koji dolazi od osećanja i senzacija rođenih iz velike ljubavi prema objektu, biću ili aktivnosti.

Ali osećanja su prolazna, i pre ili kasnije, ona nestaju i ostavljaju nas da patimo od praznine koja ostaje unutra.

Zato moramo uvek da tražimo nešto što je izvan „sadržaja.“ Moramo da tražimo smisao. Kada ste pronašli smisao, našli ste ispunjenje.

Ovaj primer će vam možda pomoći da bolje razumete ono što pokušavam da objasnim.

Juče ste jeli veoma dobar obrok, ali taj obrok je bio za juče a već danas morate ponovo da jedete. Sećanje na jučerašnji obrok ne može da zadovolji današnju glad.

Ali ako dok čitate knjigu, gledate sliku ili slušate neku muziku, na primer, iznenada osetite da ste otkrili istinu koja transformiše vašu viziju stvarnosti, to otkriće će i dalje biti s vama sutra i prekosutra.

To je zato što je ta knjiga, slika ili komad muzike medij kroz koji se vaš duh diže na viši nivo i opaža značenje. I to značenje je večni element koji ulazi u vaše biće i nikada vas više ne napušta."

Omram nekako uvek podseća da razlog zbog kog ne prolanazimo smisao i svrhu našeg postojanja u našem okruženju je zato što je tražimo na pogrešnom mestu.

Ali kako se izdići kada nam je uvek rečeno da gledamo dole ili ispred sebe, nikako u vis jer ćemo pasti na nos?

U njegovim knjigama pronalazim dosta mudrosti. Kaže da su trenuci božanske lepote svuda oko nas, u malim stvarima, poput molitve, meditacije, dobre knjige ili kada slušamo muziku, gledamo prelepe pejzaže.

U tim momentima skoro niko ne može da doživi osećaj nepripadanja i praznine ili depresije i potrebe za samoubistvom. Ti trenuci mogu da transformišu celo naše biće i njih treba da negujemo svaki dan i zahvaljujemo nebu na prilici da ih iskusimo.

"Smisao života nije nešto što čovek može emocionalno ili mentalno da zamisli. Ne može čovek da odluči šta će biti značenje njegovog života.

Otkriće smisla života je nagrada, nagrada za strpljiv, uporan rad unutrašnje transformacije.

Oni koji provode vreme oplakujući i uzdišući jer nikada nemaju dovoljno novca, jer su njihove nade za uspeh pale u vodu, jer su ih drugi napustili ili izdali, jednostavno pokazuju da nikada nisu otkrili pravi smisao života.

Ako svrhu života pronalaze u novcu, uspehu, posedovanju muškarca ili žene, onda, naravno, nikada im neće manjkati prilika za razočarenje i nesreću.

Pronaći smisao života znači postići stanje tako uzvišene svesti da obuhvata ceo svemir, a sve manje, sitne pojedinosti života tada gube svoj uticaj na nas i nestaju." Omhaam Mikhael Aivanhov, Seme sreće

Sa znanjem i iskustvom koje sada imam sa svojih 33 godine (nedovoljno dubokim i značajnim za ovakve mudrosti), moram da priznam da ovo ne deluje kao dostižno za jednog običnog čoveka. Međutim, život me je dosta puta demantovao kada sam pomislila da je nešto nemoguće.

Da li sam kao klinka koja se igrala sa društvom na trgu Bitef teatra mogla da sanjam da ću imati ovakav život? Naprotiv, nisam ni pomišljala na tako nešto. Mada se sećam da sam imala neki mir u sebi i ubeđenje da je sve dobro baš tako kako jeste.

Jedan deo mene se buni na pomisao da ne treba da tražimo svrhu života u poslu, deci, porodici, putovanjima. Ja toliko uživam u svim tim svojim ulogama!

Omram opet napominje da traženje sreće i svrhe van sebe je vrlo čest razlog nesuglasica među parovima, ali i samim građanima. Uvek je neko kriv za naše nezadovoljstvo, dal to bila deca, muž ili žena, šef, komšija.

Zamišljam samo koliko je uzvišen taj osećaj kada naša svest obuhvata ceo svemir i kada ne pridajemo važnost sitnicama… a učitelj Omram kaže da je to u stvari svrha svih nas. Da dostignemo to stanje.

Ovaj tekst sam poželela da napišem jer me pokreće na duboka razmišljanja. Volim ovakve izazove. Moguće je da je sve ovo dosta filozofski za nekoga, ne mogu da tvrdim da će na svakog uticati Omramovo učenje kao na mene. Sa zadovoljstvom delim sa vama a vi ako pronađete neku korist u ovome, u tom veća sreća za sve nas, " napisala je Jelena na svom sajtu još 2020. godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs