neverovatno!

OVO SIGURNO NISTE ZNALI O SERIJI BOLJI ŽIVOT: Evo kakva se simbolika krije iza uvodne pesme "Ja hoću život!

Neverovatna simbolika u seriji "Bolji život" koju je malo ko znao! Stihovi uvodne pesme "Ja hoću život" povezani su usko sa jednim od likova, evo kako!

Zanimljivosti
13:57h Autor:
OVO SIGURNO NISTE ZNALI O SERIJI BOLJI ŽIVOT: Evo kakva se simbolika krije iza uvodne pesme "Ja hoću život!
Foto: Youtube Printscreen / Поповић С. Живан

- Ja hoću život, sve il' ništa, hoću glavni zgoditak, to moj je moto...Ali, šipak, nešto ipak tu ne štima, život nije loto - stihovi su uvodne pesme "Ja hoću život" u seriji "Bolji život". A znate li ko je napisao tu pesmu i kakva se simbolika krije iza nje?

Naime, numeru koji je otpevao Dato Topić napisao je glumac, pesnik i prevodilac Ljubiša Bačić Baja.

Ali, to nije sve! On je i glumio u istom ostvarenju. Simbolično - klavir štimera! Osvrnuvši se tako na svoje stihove: "Nešto, ipak, tu ne štima...".

Slušajno ili ne, šta mislite?

Mišljenja su verovatno različita, ali ono što je sigurno, svako od nas se vrlo rado vraća toj seriji i posle 35 godina od prvog prikazivanja, a neke fore se prepričavaju i dan danas!

Ko je bio Ljubiša Bačić Baja?

Rošen je u Sokobanji 1922. godine, a iako je u Nišu pohađao gimnaziju, a posle rata otišao za Beograd, nije zaboravio rodni kraj. Pisao je pesme i priče na dijalektu koji se koristi u Istočnoj Srbiji, upozoravajući čitaoce da ne kupuju njegove knjige, ako ne mogu da ih razumeju.

Kada je došao u Beograd, prvo je radio kao novinar na Radio Beogradu, potom se prebacio na glumu. Uz to se bavio muzikom i izvodio je francuske šansone i romanse.

Uživao je u radu sa decom i pravljenju sadržaja za njih. Radio je dečije predstave, ako i emisje: "Na slovo, na slovo", "Hajde da rastemo", "Hiljadu zašto", "Laku noć, deco".

Ono po čemu je posebno ostao prepoznatlji je pozajmljivanje glasova crtanim junacima - Petlu Sofroniju, Simi Strahoti, Elmeru Davežu, Badži itd.

Pored svega ovoga, on je mnogo glumio u teatru, ali i pred kamerom. Ukupno je odigrao 65 uloga, a neka od ostvarenja u kojima se pojavljivao su: "Diližansa snova", "Više od igre" , "Vruć vetar" , "Povratak otpisanih", "Nešto između", "Doktorka na selu", "Korespodencija".

Ljubiša Bačić je bio prvi pevač koji je pevao na televiziji!

Tada je opteva svoju šansonu "Pesma o pertli", na harmonici ga je prati Duško Radetić. Ovaj momenta je posle postao jedno od čestih pitanja u kvizovima.

- A znate li da sam ja prvi pevač kod nas koji je pevao na televiziji? To je bilo pedesetšeste, pedesetsedme, gore, kod Cvetkove mehane, na smederevskom putu. Tamo je bio kao neki improvizovani studio, u barakama. Televizori su bili postavljeni samo na nekim uličnim raskrsnicama, niko još nije imao televizor. E, ja sam pevao svoju šansonu "Pesma o pertli". Pratio me na harmonici Duško Radetić. Posle je to ušlo kao pitanje u jedan od onih kvizova- ispričao je Bačić u jednom intervjuu.

Posvetio pesmu Mileni Dravić

Stihovi za "Bolji život" su več svima dobor poznati, međutim postoji i numera koju je posveti glumici vanvremenske lepote Mileni Dravić - "A ja bez tebe", koju je optevala Vikotrija.

Bačić je preminuo 24. marta 1999. godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs