NAUKA ČINI ČUDA

ZVALI SU JE SOBA SMRTI, DECA SU U NJOJ UMIRALA KAO NA TRACI, A NEMOĆNI RODITELJI GLEDALI: A onda se desilo čudo!(FOTO)

Ova priča je dokaz da ne moramo uvek da se opredeljujemo između nauke i čuda, jer oni ponekad idu ruku pod ruku!

Zanimljivosti
Autor:
ZVALI SU JE SOBA SMRTI, DECA SU U NJOJ UMIRALA KAO NA TRACI, A NEMOĆNI RODITELJI GLEDALI: A onda se desilo čudo!(FOTO)
Foto: Profimedia

Na slici u ovom tekstu je zabeležen jedan od najneverovatnijih trenutaka medicine. Naime 1922. godine na Univerzitetu u Torontu, naučnici su otišli u bolničko odeljenje s decom koja su bila u komi i umirala od dijabetičke keto-acidoze.

Zamislite sobu punu roditelja koji sede kraj kreveta i čekaju neizbežnu smrt svog deteta. Naučnici su išli od kreveta do kreveta i ubrizgavali deci novi prečišćeni ekstrakt - insulin.

Kada su poslednjem detetu ubrizgali insulin, prvo dete kojem su ubrizgali se probudilo iz kome. Jedno po jedno, sva deca su se budila iz dijabetske kome.

Soba smrti i mraka postala je mesto radosti i nade. Zahvaljujući doktorima Bantingu i Bestu, koji su zbog svog otkirća insulina naredne godine dobili Nobelove nagrade u oblasti fiziologije i medicine.

Pre nego što je Banting počeo da spašava živote insulinom, bio je doktor za vreme Prvog svetskog rata u kanadskoj vojsci. U bici kod Kambreja, uprkos povredama koje je zadobio, uspeo je da pomaže drugim muškarcima 16 sati, sve dok ga drugi doktor nije zaustavio. Bio je nagrađen i 1919. godine za herojstvo.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs