Neverovatno

Pakao na Zemlji zaista postoji: 5 zastrašujućih mesta! (VIDEO)

Bilo da su nastala prirodno, ili zbog ljudskog delovanja, ova mesta izgledaju zastrašujuće i u njima je nemoguć život
Zanimljivosti
17:50h Autor:
Pakao na Zemlji zaista postoji: 5 zastrašujućih mesta! (VIDEO)
Foto: Printscreen / Youtube

Od otvorenog kratera koji gori u Turkmenistanu, pustinje "Praznine" u Iranu do "Planine dima" u Etiopiji, otkrijte mesta na kojima se na Zemlji ne može preživeti.

http://www.youtube.com/watch?v=nDBP_wOpjKA#t=263
5. Vrata pakla, Turkmenistan

U sred pustinje Karakum u Turkmenistanu, blizu grada Derveze, nalazi se ogroman krater koji gori. Sovjetski geolozi otvorili su ova "Vrata pakla", kako ga nazivaju meštani, 1971. kada su slučajno tokom bušenja naišli na šupljinu ispunjenu gasom. To je prouzrokovalo urušenje tla, koje je ostavilo krater prečnika 70 metara.Strahujući da ne dođe do oslobađanja otrovnog gasa metana, naučnici su zapalili rupu u nadi da će gasovi da izgore u roku od nekolikodana. Međutim, rupa duboka 21 metar gori i dan danas.

4. Dašt-e Lut pustinja, Iran

Ova velika slana pustinja nalazi se u jugoistočnom delu Irana. Obuhvata površinu od oko 51.800 kvadratnih kilometara, i u svetu je 25. po veličini. Nekada su je oblikovali drevni vodeni tokovi, a sada vetrovi. U ovoj pustinji se nalaze ogromni paralelni grebeni, otvori i dine visinedo 300 metara. Najtopliji deo pustinje je Gandom Berijan, što znači "pržena pšenica", zbog lokalne legende, prema kojoj je ogromna količina pšenice spaljena usled velikih vrućina. Sateliti NASE su potvrdili da je ova tamna, lavom prekrivena visoravan najtoplija površina na Zemlji, sa temperaturom do 70.7 stepeni Celzijusa.

3. Erta Ale, Etiopija

Poznat kao "planina koja se dimi" i "kapija pakla", Erta Ale je aktivni vulkan u etiopijskoj regiji Afar, na severoistoku zemlje. Smeštena u Danakilskoj pustinji, ovo je jedno od najsušnijih i najtoplijih mesta na planeti, sa temperaturama do 48 stepeni Celzijusa. Iako je visok 613 metara, vulkan je okružen teritorijom koja je ispod nivoa mora. Erupcije vulkana se stalno dešavaju od 1967, i jedan je od 5 vulkana sa aktivnim jezerom lave, koje se smatra najdugovečnijim (otkriveno je od 1906.).

2. Sentrejlija, Pensilvanija

Sentrejlija je rudarski grad kojeg je tokom 50-ih godina prošlog veka naseljavalo skoro 2.000 ljudi. Međutim, ispod grada gori vatra koja je buknula još 1962. kada je izbio požar u rudnicima ispod njega u kojima se nalaze otrovni gasovi. Tokom godina, vatra je raširila ispod grada, zbog čega su njegovi stanovnici morali da se isele odatle, a 2010. je samo njih 10-oro tu živelo. Danas je ovo mesto poznato kao grad duhova, sa ogromnim rupama iz kojih izbijaju otrovni gasovi na sred napuštenih zgrada i praznih ulica.

1. Dalol, Etiopija

Ovaj vulkan se takođe nalazi u Danakilskoj pustinji i jedno je od najneobičnijih mesta na Zemlji. Obližnji grad se nalazi na 130 metara ispod nadmorske visine i smatra se najtoplijim mestom na planeti. Vulkan koji je poslednji put bio aktivan 1926. je okružen brojnim vrućim izvorima i gejzirima. Ovo je jedno od najudaljenijih mesta na Zemlji, a jedini transport do tamo predstavljaju kamile kojima se tamo putuje da bi se pokupila so.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs