Istraživanja

Mladi ne žele brak, žele zajednički život: Venčanje nije ni u planu!

Za razliku od njihovih dedova i baka te roditelja, njima je bolja opcija zajednički život sa partnerima
Zanimljivosti
01:26h Autor:
Mladi ne žele brak, žele zajednički život: Venčanje nije ni u planu!
Foto: Thinkstock

Skoro 87 posto muškaraca i 92 posto žena rođenih u 50-ima i 60-ima venčalo se, a isto će učiniti ili je već učinilo više od 61 posto današnjih 40-godišnjaka, utvrdila je studija britanske kancelarije za statistiku.

Za razliku od njih, mladima brak nije privlačan i skoro 47 posto 20-godišnjakinja i 48 posto njihovih muških vršnjaka neće se nikada venčati.

Za razliku od njihovih dedova i baka te roditelja, njima je bolja opcija zajednički život sa partnerima. U 70-im godinama u Velikoj Britaniji u bračnu luku je uplovilo 564.818 mladih u 20-im godinama, a 2010. godine 56.598.

Pad iznosi gotovo 90 posto, piše Dejli Mejl. Procenjuje se da je danas tek pet posto muškaraca i 10 posto žena u dobi od 25. godina u braku, a pre 44 godine skoro se 60 posto pripadnika jačeg pola i 50 pripadnica nežnijeg pola venčalo, potvrdilo je istraživanje.

- Brak naših baka i dedova odličan je primer stabilnosti i on može biti uzor mladima. Međutim problem jest u tome što se sve manje 40-godišnjaka odlučuje na taj korak pa ne mogu svojoj deci pokazati što sve brak nudi. To bi se moglo odraziti na živote mladih - istaknuo je direktor britanskog Udruženja za brak, Hari Benson.

Dodao je kako parovi koji žive zajedno čine tek 19 posto roditelja, a njihova se zajednica raspadne u 50 posto slučajeva. Broj onih koji ostaju zajedno do detetove 15-e godine jest sedam posto.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs