Švajcarstka prva zemlja sveta po ulaganju u istraživanje i razvoj

Švajcarska treću godinu zaredom najinovativnija zemlja sveta

Švajcarska je treću godinu zaredom najinovativnija zemlja na svetu, ispred Švedske, Velike Britanije, Holandije i Sjedinjenih Američkih Država
Zanimljivosti
17:44h Autor:
Švajcarska treću godinu zaredom najinovativnija zemlja sveta

Švajcarska je zauzela vodeće mesto na listi od ukupno 142 zemlje, koju je danas u Ženevi objavila Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO).

Šesto mesto na listi, sastavljenoj na osnovu 84 indikatora, zauzela je Finska, a za njom slede Hong Kong, Singapur, Danska i Irska.

U izveštaju WIPO, u čijem su sastavljenju učestvovali Univerzitet Kornel i međunarodna poslovna škola INSEAD, ističe se da, uprkos ekonomskoj krizi, u većini zemalja ulaganja u istraživanje i razvoj premašuju iznose iz 2008. godine.

Premda listom dominiraju visoko industrijalizovane zemlje, istraživanje je pokazalo da je nekoliko novih aktera znatno poboljšalo svoje kapacitete i rezultate na planu inovacije. Reč je pre svega o grupi dinamičnih zemalja sa niskim i srednjim prihodima, među kojima su Kina (35. mesto), Kostarika (39), Indija (66) i Senegal.

Ulaganja u istraživanje i razvoj 1000 vodećih svetskih kompanija porasli su za blizu 10 odsto u 2010, 2011. i 2012, ističe se u izveštaju. U istraživanje najviše ulažu zemlje sa privredom u razvoju, poput Kine, Argentine, Brazila, Poljske, Indije, Rusije, Turske i Južne Afrike.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs