Neverovatno

DA LI JE ON NAJLUĐI MONARH KOJI HODA ZEMLJOM: 60 puta bogatiji od kraljice Elizabete, a gluposti pravi kud god da mrdne!

Kralj Maha Vačiralongorn je bogat, bahat i najneosetljiviji monarh na planeti

Zanimljivosti
Autor:
DA LI JE ON NAJLUĐI MONARH KOJI HODA ZEMLJOM: 60 puta bogatiji od kraljice Elizabete, a gluposti pravi kud god da mrdne!
Foto: Profimedia

Titulu najbogatijeg monarha na svetu nosi tajlandski kralj koji među svojim podanicima nije ni najmanje omiljen, a njegovo sumanuto ponašanje brzo će vam razjasniti zašto je tako.

Sve kraljevske porodice, kojih na svetu ima puno više nego što biste pomislili, žive u velikom bogatstvu i raskoši.

Prema pisanju Sunday Timesa, kraljica Elizabeta "teška" je oko 530 miliona dolara, ali nije ni približno najbogatija. Iako jest najbogatiji ženski vladar, u ukupnom se svetskom poretku bogatstva nalazi tek na 12. mestu, a prvi na popisu najbogatijih članova kraljevske obitelji je tajlandski kralj Maha Vačiralongkorn čije se bogatstvo procenjuje na najmanje 30 milijardi dolara.

Maha Vačiralongkorn
foto: Profimedia

Prema pisanju Business Insidera, većinom njegovog bogatstva upravlja Agencija za kraljevsku imovinu. Kralj poseduje više od 40 hiljada stanova i prostora za iznajmljivanje, od kojih se 17 hiljada nalazi u Bankoku.

Maha, koji je na tajlandski tron zaseo 2016., ima 23 posto udela u banci Siam Commercial koja je drugi najveći kreditor na Tajlandu, te 33 posto u grupi Siam Cement, koja je najveći industrijski konglomerat u državi.

Među njegovom imovinom ističe se i 545- karatni dijamant, inače najveći brušeni dijamant na svetu, čija se vrednost procenjuje na 12 miliona dolara.

Osim što uživa u ogromnom bogatstvu i luksuzu, moćni kralj uživa i u skandaloznom ljubavnom životu. Ženio se ukupno četiri puta, a njegova trenutna supruga njega "dijeli" sa službenom ljubavnicom.

Još pre nego je postao kralj, bio je poznat po rastrošnom životu, ali i u najmanju ruku ekscentričnom modnom izboru. Naime, Maha je voleo da nosi niske farmerke, lažne tetovaže i crop topove.

Poznata je bila i njegova opsesija s njegovom sad uginulom pudlicom Foo Foo kojoj je dao čin generala. Foo Foo je jednom prilikom čak bio i službeni gost na prijemu kod Ralpha Boycea, američkog ambasadora na Tajlandu, a tom prilikom je bio obučen u uniformu, te se popeo na sto i pio iz čaša namenjenih gostima.

Kad je Foo Foo uginuo 2015., Maha mu je napravio raskošnu sahranu koja je trajala četiri dana.

Maha također, piše Daily Mail, insistira da njegovi podanici pred njim padaju na kolena, a svoju je treću suprugu jednom prilikom je naterao da polugola jede iz pseće posude.

Maha Vadžiralongkorn
foto: Profimedia

Iako je suludo bogat razbaštinio je najmanje četvoro svoje dece, a odbijao je da im plaća školarinu. Među svojim podanicima ne uživa popularnost, te je zaradio nadimak princ 'Bling Bling'. Ali, potrebno je napomenuti da mu se ne mogu baš otvoreno rugati, budući da tajlandski zakon zabranjuje ikakvu kritiku nad pripadnicima kraljevske porodice, te za uvredu nanesenu nekom od njih Tajlanđani mogu dobiti i do 15 godina zatvora.

Jedan od novijih skandala dogodio se za vreme pandemije kad se kralj, prema pisanju nemačkog Bilda, izolovao u jednom hotelu s pet zvezdica u Bavarskoj zajedno s haremom od 20 žena što je izazvalo veliko protivljenje u njegovom narodu, a uprkos strogim kaznama na društvenim mrežama se proširio haštag s pitanjem: "Šta će nam uopšte kralj?" Inače, kralj nije okupio harem samo za izolaciju, već je to njegova standardna postava, a žene u njemu uglavnom dolaze iz vojske i imaju svoju vlastitu jedinicu.

S 25 godina oženio je svoju sestričnu, princezu Soamsavali Kitiyakaru, s kojom je dobio ćerku, a taj je brak završio razvodom.

Sledeća supruga mu je bila glumica Sudžarini Vivačaravonse kojom se venčao 1994. S njom je dobio petoro dece, sina i četiri ćerke, a četvoro od tih petoro se odrekao.

Treća žena mu je bila bivša konobarica Srirasmi Suvadi. Upravo nju je 2007. prisilio da obučena samo u tange jede kolač iz pseće posude. Ni kasnije joj nije bilo bolje, budući da ju je proterao, a celu porodicu joj je strpao u zatvor. Ona mu je također rodila prestolonaslednika princa Dipangkorna Rasmijotija. Od 2014. nije viđena u javnosti, te se veruje da je u kućnom pritvoru.

Četvrti brak (i trenutno zadnji) mu je s bivšom stjuardesom Suthidom Tidjai 2019., a nedugo nakon venčanja je svojoj omiljenoj ljubavnici dodelio status "kraljevske plemenite družbenice", a tom je prilikom objavio fotografiju na kojoj ona pilotira avionom u grudnjaku.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs