Neverovatno

DA LI JE ON NAJRAZVRATNIJI KRALJ: Se**i zabave bile su njegova specijalnost! Zakon menjao kako mu odgovaralo!

Na presto sviko od rođenja, mislio da su svi stvoreni da mu ispunjavaju želje

Vip priča
DA LI JE ON NAJRAZVRATNIJI KRALJ: Se**i zabave bile su njegova specijalnost! Zakon menjao kako mu odgovaralo!
Foto: Profimedia

Švedski kralj Karlo XVI Gustav (75) seo je na presto 15. septembru 1973., a tokom njegove vladavine je bilo dosta kontroverzi.

Dobio je tron zahvaljujući običaju prema kojem naslednik može biti samo muški, pa su njegove četiri starije sestre Kristina, Brigita, Margaret i Dezair ostale bez trona. Zanimljivo je da je Karlo otprilike 205. u redu za britanski presto jer je prapraunuk britanske kraljice Viktorije.

Gustav je 1973. nasledio švedski tron od svog dede, kralja Gustava VI. Adolfa. Naime, njegov otac, princ Gustav Adolf poginuo je 1947. u avionskoj nesreći u Danskoj kada je Karlo imao tek devet meseci.

Švedski kralj je svojevremeno priznao da se nije osećao prihvaćenim od naroda dok nije došao u srednju dob što nije nimalo čudno jer je često izazivao bes javnosti. Naime, 1980-ih im se nije svidelo što je Gustav kritikovao norveškog premijera zbog lova na foke. Oni su to videli kao deo tradicije svojih komšija. Neki su ga i podržali kao i odluku Evropske unije koja je 2009. zabranila prodaju proizvoda od foka.

Kralj se borio u školi s disleksijom, a poznato je da je imao mnogo devojaka, voli sportske automobile i nikad mu nije bio problem ponašati se poput bogatog, privilegovanog plejboja. Završio je studije finansija i ekonomije te je oduvek zainteresovan za ekološka pitanja.

Novinar Tomas Sjoberg napisao je o Karlu biografiju 'The Reluctant Monarch' u kojoj je razotkrio škakljive informacije. Napisao je da je u prvim godinama kraljevske vlasti priređivao seksi zabave u noćnom klubu u Stokholmu čiji je vlasnik bio bivši gangster Mile Markovič. Pritom se tajna švedska policija pobrinula da ne bude nikakvih dokaza o Gustavovom učestvovanju.

Gangster Markovič je 2011. rekao švedskim novinama Aftonbladet da ima živi dokaz kraljevih indiskrecija i da može dokazati da su se zabave stvarno dogodile te bi ga mogao "rešiti u jednom zamahu".

"Odvratno je kako je kralj davao obećanja naivnim devojkama iz predgrađa kako bi pristale na intimne odnose s njim. Nikad im ne bi pomogao s karijerama i poslovima nakon što bi dobio što je hteo", ispričao je.

Kružila je i priča da je kralj pregovarao s Milom oko cene za dokaze njegovih zabava, ali i da povuče svoje tvrdnje.

Inače, Karlo je 19. juna 1976. oženio Silviju Somerlat koju je upoznao tokom letnjih Olimpijskih igara 1972. u Minhenu. Oženio ju je uprkos tome što je građanka, a upravo su zbog takvih brakova njegove tri sestre izgubile svoje kraljevske titule.

Dan pre nego što su se Gustav i Silvija venčali u njihovu čast je održan glamurozan događaj na kojem je nastupala ABBA. Par je dobio troje dece, ćerke Viktoriju (44), koja je buduća kraljica, i Medlin (39) te sina Karla Filipa (42).

Zanimljivo je da je kralj osigurao da njegova deca ne izgube titule brakom s građanima. Omogućio je i da sledeća u redu za presto bude najstarije Viktoria, a ne sin Karlo Filip kao što je on imao prednost pred svojim sestrama.

Mnogi mu zameraju što nije priskočio u pomoć svojim sestrama pa su tri od njih izgubile titule zbog udaje za građanina. Jedino se princezi Brigit to nije dogodilo jer se 1961. udala za princa Džona Džordža od Nemačke.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs