PROČITAJTE

STIHOVI PESME MILENE PAVLOVIĆ LEDE KRV U ŽILAMA:Napisala je kad je imala 7 godina i kao da je predvidela jezivu sudbinu!

Najtužnija pesma ikada napisana

Zanimljivosti
Autor:
STIHOVI PESME MILENE PAVLOVIĆ LEDE KRV U ŽILAMA:Napisala je kad je imala 7 godina i kao da je predvidela jezivu sudbinu!
Foto: Wikipedia

Milena Pavlović Barili bila je srpska slikarka i jedna od najinteresantnijih ličnosti umetničke Evrope između dva rata. Živela je i stvarala u Parizu i Americi gde je ilustrovala i slavni modni časopis “Vog”, a sve je to prekinula iznenadna smrt 6. marta 1945. od srčanog udara u 36. godini.

Ono što je manje poznato je to da je slikarka bila i veoma nadarena pesnikinja.

Prve pesme, začuđujuće zrele za svoj uzrast, Milena je pisala još kao sasvim mala devojčica. Interesantno je da su one odisale onim što će kasnije obeležiti i njene slike – nostalgijom, bajkovitošću, setom…

Pisac Milutin Tasić zapisao je jednu pesmu koju je Milena napisala kao sedmogodišnja devojčica.

Roma sabato, 12. novembre 1916.

MILENA

Kad sunce svanjiva

i ptičice pevaju

onda, onda je leto

al ja neću

da ga dočekam

neću da dočekam

na ovom svetu!

Ovaj svet sanak

samo sanak lep.

Milena Pavlović-Barili
foto: Wikipedia / Milena_Pavlović-Barili

Danas nije poznato da li je ona njen autor ili ju je negde čula i zapamtila, ali je poražavajuća gorčina sa kojom Milena, još kao mala devojčica, gleda na svet. Na neki način, upravo ova pesma prorekla je njen kratki život i najavila tragičnu i ranu smrt.

Samo u periodu 1934/1935. tokom kog je slikarka malo radila na svojim slikama, napisala je 60 pesama na četiri jezika – 17 na italijanskom, 14 na španskom, 7 na francuskom i 22 na srpskom. Godine 1934. objavljuje svoju poeziju u italijanskom časopisu “Quadrivio”.

Prevodi pesama Milene Pavlović Barili prvi put su objavljeni 1966. godine u monografiji Miodraga B. Protića “Milena Pavlović Barili, život i delo”. Milenine pesme objavljene su prvi put kao zbirka 1998. godine pod naslovom “Poezija” i u ovoj zbirci su prvi put objavljeni prevodi pesama sa španskog jezika.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs