Ko je bio Nostradamus i zašto su njegova proročanstva pogrešno tumačena?

Zanimljivosti
13:12h Autor:
Ko je bio Nostradamus i zašto su njegova proročanstva pogrešno tumačena?
Foto: Profimedia

U moru nedokazanih tvrdnji, lažnih vesti i zbunjujućih informacija, navodi se da su Nostradamusovi stihovi objavljeni 1555. godine u delu "Proročanstvo" nagovestili epidemiju 2020, međutim to nikad nije dokazano i ne može da se tumači u tom kontekstu.

Naime, Nostradamusova proročanstva pisana su u stihovima, na četiri jezika i nisu hronološki poređana. Ovo se decenijama koristilo, te su njegova proročanstva tumačena na način kako je kome odgovaralo.

"Velika kuga izbiće u pomorskom gradu

Neće prestati dok smrt ne bude osvećena"

Stihovi su iz njegove knjige proročanstva, ali oni se mogu odnositi na bilo koju pojavu i nikad nisu precizirana.

Posle terorističkog napada na Svetski trgovinski centar 2001. godine u Njujorku, internetom je počeo da kruži mejl u kome su pisale reči navodnog Nostradamusovog proročanstva:

"U devetom mesecu prve godine novog milenijuma sa neba će stići Kralj Terora. Nebo će goreti i vatra će se približiti velikom gradu, gradu Jorka. Doći će do velikog kolapsa. Dva brata blizanca biće razdvojena haosom, i dok tvrđave padaju naše će se vođe predavati. Treći svetski rat će početi kada veliki svetski grad počne da gori."

U potpisu je stajalo: Nostradamus, 1654. godine - a to bi značilo da je ove stihove Nostradamus napisao 100 godina posle smrti.

Posle pojave tog mejla, primećen je veliki rast prodaje knjige autora Džona Houga "Kompletno proročanstvo Nostradamusa za 21. vek".

Knjiga je 2001. godine dospela na listu top deset najporodavanijih na jednoj od najvećih onlajn prodavnica, Amazonu.

Ovakav razvoj događaja nije tada iznenenadio profesora religije Antonija Stivensa koji je, nedugo posle napada na „Kule bliznakinje", objasnio da se iza neutemeljenog masovnog verovanja u proroka, krije neporeciva želja čoveka da zna budućnost.

Ko je bio Nostradamus

Nostrdamus je često praktikovao noćnu meditaciju, a navodno je tokom jedne od seansi upao u trans i doživeo proročku viziju, piše u jednoj od biografija.

Ovaj trenutak je, prema izvorima, označio kraj njegove karijere kao medicinara i definitivno približavanje misticizmu, okultizmu i proročanstvima.

Postoje različiti podaci kada je rođen - jedni navode 14. a drugi 21. decembar 1503. godine.

Navodno je predvideo tačan datum sopstvene smrti, ali se, ironično, istoriografija do danas nije usaglasila kada je umro - 1. ili 2. decembra 1566. godine.

Ima onih koji veruju da je u proročanstvima, između ostalog, najavio Francusku revoluciju, dolazak Napoleona na vlast i uspon Adolfa Hitlera.

Rođeno ime mu je Mišel de Nostradam. Kao i mnogi akademski građani toga doba, latinizovao ga je i postao Nostradamus.

Bio je jedno od devetoro braće i sestara.

Rođen je kao katolik, ali samo zato što se njegov deda nekoliko godina ranije, da bio izbegao gnev inkvizicije, odrekao jevrejskog porekla.

Već kao mali, tečno je pored francuskog govorio grčki, hebrejski i latinski jezik. Razumeo se u matematiku i astrologiju.

Univerzitet u Avinjonu je upisao sa 14 godina, ali je već sledeće morao da ga napusti, jer su vrata obrazovne ustanove zamandaljena posle izbijanja epidemije kuge.

Nekoliko godina kasnije uspeo je da upiše Univerzitet u Monpeljeu ali ovaj put je izbačen momentalno, jer je drugim studentima prodavao lekove. To je bilo zabranjeno statutom Univerziteta.

Pisalo se da je u mladosti pomagao u lečenju od kuge, tražio da se odeća sa obolelih ljudi spaljuje, a ostaci hrane uništavaju kako pacovi, prenosioci zaraze, ne bi imali šta da jedu.

Navodno je 1525. godine dobio licencu medicinskog radnika.

Imao je osmoro dece.

Nostradamus
Nostradamusfoto: Profimedia

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs