Kolektiv

Ovakve kolege svi imamo: Tračara, šaljivdžija i štreber!

Svaka kancelarija kao pozorišni komad ima tačno podeljene uloge i uvek među masom zaposlenih možete prepoznati ko je lenjčina, zabušant ili pak naivčina
Zanimljivosti
06:04h Autor:
Ovakve kolege svi imamo: Tračara, šaljivdžija i štreber!
Foto: Shutterstock

Kada dođete u novi kolektiv obro bi bilo da osmotrite situaciju te dobro procenite svoje kolege. Kada uočite ko je ko, onda lako možete znati od koga šta da očekujete i kako prema kome da se postavite.

Donosimo vam deset tipova kolega koji postoje u svakom radnom okruženju:

Zavisnik od stresa

Nikad neću stići da sve završim na vreme, omiljena je rečenica ovog tipa kolega koji je uvek pod stresom. I zaista, vrlo malo posla obavi jer je većinu vremena zaokupljen time koliko toga mora da uradi. Ponosan je kada nakon povratka sa godišnjeg odmora ga sačeka neotvorena pošta pa onda povikne: Imam 1435 neodgovorenih mailova! Tokom radnog vremena pije puno kafe, a umesto ručka jede čokoladice. Izbegavajte takve osobe jer je njihovo ponašanje – zarazno.

Zaposlene majke uz dete dobijaju i moć multitaskinga, više možete pročitati OVDE.

Podmukao tip

Njihov je moto "cilj opravdava sredstvo". Podmukao, prepreden i lukav tip kolega vrlo su ambiciozni ljudi koji osamdeset posto vremena troše na to kako se predstavljaju drugima, odnosno na svoj imidž, a dvadeset posto vremena provode radeći.

Prijateljstva sklapaju isključivo iz koristi i biće ponosni ako "preotmu" unapređenje koje je možda trebao dobiti njihov "prijatelj". Na sastancima su tihi i pažljivo slušaju, a zatim kažu nešto zapanjujuće pronicavo.

Lenština

Ništa mu se ne radi pa lukavo svoj posao prebacuje na druge i to na suptilan način tako da prikrije svoju lenjost. Vešt je u produžavanju rokova, izmišljanju radnih izveštaja i odrađenih radnih zadataka, ukratko, u delegiranju svojih zadataka. Iritantan je, ali ako sakrije svoju lenjost, neuništiv je. Nakon što "obradi" kolegu i svoj posao prebaci na njega ljubazno će mu reći: "Javi mi kad je gotovo".

Ovo su omržene navike vaših kolega, više možete naći OVDE.

Zabušant

Za razliku od lenštine, zabušant ne prebacuje svoj posao na druge nego samo zabušava i većinu vremena nije na svom radnom mestu, naravno, uvek nalazeći pametne izgovore za to, bilo da je reč o nekakvom zadatku koji treba obaviti izvan kancelarije ili poslovnom putu na kojem on i nije nužno potreban.

Zabušant će se dobrovoljno javiti za takve zadatke i pobrinuti se da od njih profitira, bilo u vidu dnevnica ili uzimanja ostatka dana slobodno.

Štreber

Uvek besprekorno sređen, štreber razmišlja o tome što šefu treba pre nego se i sam nadređeni toga i seti. Uvek ostaje duže na poslu i nikada ne prigovara zbog toga. Njegove organizacijske sposobnosti su zavidne, a iz njegovih usta najverovatnije ćete čuti: "Ne brini, radim na tome. Zapravo, skoro sam gotov". Nekad se i previše sredi za posao, ali on se ionako oblači za posao koji želi, a ne za posao koji ima.

Naivčina

Suprotnost od podmuklog tipa. Samo dvadeset odsto vremena provodi brinući se o tome kako ga drugi percipiraju, a osamdeset posto vremena marljivo radeći. Pokušava da radi pametno pa prihvata i dodatne zadatke, ali na kraju uglavnom samo pravi usluge kolegama te im donosi kafu, pecivo itd. Sa posla odlazi nakon svih drugih, ali opet pre štrebera.

Danas je sve više preduzetnica, a detalje možete pročitati OVDE.

Sakupljač zasluga

To je onaj tip koji će kolegama grupnim mejlom suptilno da čestita na njihovom doprinosu u zajedničkom projektu na kojem su svi podjednako radili, ali on se, naravno, oseća najviše zaslužnim za uspeh. Njegov pozdrav uglavnom zvuči ovako: "Zdravo, ljudi, jeste videli da sam opet bio u njuzleteru ovog meseca?" Sakupljač zasluga trebao bi ipak malo smanjiti vlastitu samoljubivost i iskreno priznati zasluge i drugima.

Tračara

Na sve najnovije tračeve, uvek ima još po nešto da doda i nikada ne ćuti. Njen glas uvek se čuje negde u kancelariji, a jedini način da je više ne čujete je da stavite slušalice. Tračara zna i da se šali, pa će na svom stolu imati natpis na kojem piše nešto poput "Ne moraš biti lud da bi radio ovde, ali pomaže." Dobro je biti sa njom u prijateljskim odnosima jer nikad ne znate koji dobar, pa i koristan trač možete čuti od nje.

Kakav je posao stjuarese možete da pročitate OVDE.

Čudak

Svaka kancelarija ima čudaka, a niko ne zna šta on tačno radi. Čudaci dolaze i odlaze kad žele, nikome ne odgovaraju i čini se kao da ničim ne dopriose sve dok se ne dosete neke genijalne ideje ili rešenja problema koji će svima pomoći. Uvek imaju vremena za obilan ručak, a kad se vrate u kancelariju nakon dužeg zadržavanja pitaju se radi li ovde iko išta.

Šaljivdžija

Tip kolege koji je uvek spreman za šalu može vam ulepšati dan pa čak i smanjiti stres na poslu, a može vas i toliko iživcirati sa svojim neprestanim šalama da ga više ne možete podneti!

Voli podvaljivati kolegama pa se neretko može videti da sedi za šefovim računarom i šalje šaljive mejlove sa njegovog mejla. Odeva se poput ostalih, ali uvek ima neki otkačen detalj, poput naočara sa crvenim okvirom.

Sprijateljite se sa šaljivdžijom i usmerite njegovu pažnju na kolege koje ne volite.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs