Svaka čast

ODUŠEVILA NAS JE PRIČA O MANIŠI (27), DEVOJCI KOJA SAMA PUTUJE EVROPOM - PEŠKE: Evo šta smo naučili od nje! (VIDEO)

Maniša Berger ima 27 godina i ona je nomad, voli da putuje peške. Voli put, a voli i životinje. Sve neophodno za njen put nose dva konja, a sa njima ide i pas, koji sam nosi svoj prtljag

Zanimljivosti
Autor:
ODUŠEVILA NAS JE PRIČA O MANIŠI (27), DEVOJCI KOJA SAMA PUTUJE EVROPOM - PEŠKE: Evo šta smo naučili od nje! (VIDEO)
Foto: Printscreen/youtube/ RTS Sasvim prirodno - Zvanični kanal

"Samo sam krenula na put sa svojim konjima i to mi je bilo dovoljno. Nije mi bio potreban nikakav cilj, samo biti na putu sa mojim konjima, to mi je dovoljno," započinje priču Maniša, sa kojom je Jovan Memedović radio intervju u serijalu Sasvim prirodno.

Maniša je devojka iz Švajcarske koja putuje sama sa dva konja i psom i nakon osam meseci od kako je krenula u svet, ona kaže:

"Ako putujem sa strahom sve je pogrešno. Borim se tokom celog puta da se ne bojim ničega. Strah nikad nije koristan. Biti oprezan i prisutan je korisno, ali biti uplašen - nije," kaže ova neobična devojka.

Ovaj put započela je septembra 2020. godine. Krenula je iz Švajcarske, malog mesta iz okoline Lozane baš pred zimu, sneg je zadesio kada je bila u Sloveniji, a leto i vrućine kada je bila u Srbiji. Prešla je Srbiju od juga ka severu, da bi došla do Mađarske pa dalje ka Alpama - peške, nogu pred nogu.

Ona dnevno prelazi 20 kilometara, ne više, jer ne želi da optereti konje, a ni sebe. "Ne želim da žurim. Konji moraju da jedu na 3 sata, zato stanem uvek gde ima trave. Ja moram isto da jedem, pa pripremim sebi hranu i jedem. Nekad se poigram sa psom i nastavim put," kaže ona

Maniša je nomad, ona putuje radi puta. Trudi se da uživa dok lagano hoda i razlgeda. Dnevno pešači od pet i više sati, a onda nalazi mesto gde će da odmori i prenoći. Tada mora da priđe ljudima, pita ih da li sme da kampuje na njihovom posedu.

Kada se zaustavi, prvo oslobađa konje tereta, napoji ih i nahrani, a zatim pravi sklonište za sebe, kuva ručak na otvorenoj vatri, odmara malo i sutra opet nastavlja dalje.... I tako skoro celu godinu... Plan je da pređe oko 5000 kilometara i vrati se kući u Švajcarsku pre zime.

"Odrasla sam u porodici u kojoj su roditelji svesno odlučili da žive skromnije, sa manje novca, da imamo svoju baštu i više vremena za nas dve - moju sestru i mene. Uvek smo imali baštu i brinuli se za nju, a vreme provodili opušteno. To nije bio siromašan život, to je bio lep život," seća se ona.

Šta smo naučili od Maniše?

1. Spoznati sebe - ništa nije nedostižno, ako to želiš!

2. Biti hrabra, jer strah je nešto što će MOŽDA sutra da se desi, a MOŽDA i neće.

3. Strah nije koristan.

4. "Ako si spreman da izdržiš sve, videćeš mnogo lepih stvari!"

5. Uživaj u životu svaki dan, zastani da se diviš prirodi!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs