jesenja ravnodnevnica

VEČERAS POGLEDAJTE U NEBO I 3 PUTA PONOVITE ŽELJU: Moćan period koji ispunjava vaše zamisli!


Jesenja ravnodnevnica označava početak jeseni na severnoj polulopti. Jesen ove 2021. godine stiže u Srbiju u sredu, 22. septembra u 21:22.

Zanimljivosti
Autor:
Foto: Shutterstock

Dan kada obdanica i noć traju po 12 sati, ne samo što označava početak jeseni, već ovaj dan važi i za vrlo moćan period za rituale i primenu brojnih narodna verovanja i običaja.

Dan za magiju

Jesenja ravnodnevnica se tradicionalno proslavljala kao druga, divlja ili zelena žetva, vreme praznovanja u čast majke Zemlje i njenih plodova. Večera na dan žetve je običaj koji je stariji od hrišćanstva.

U 21:22 pogledajte u nebo i tri puta ponovite želju, jer prema narodnom verovanju, sigurno će vam se ispuniti.

devojka u prirodi
foto: Shutterstock

U vreme kada ista dužina noći i dana najavljuje dolazak zime, ovaj praznik je predstavljao sipatetički magijski gest kojim je trebalo obezbediti dovoljno hrane za zimski period tako što su se iznosili i jeli najbolji plodovi žetve.

Prema predanju, Bog svetlosti izgubio bitku protiv svog mračnog blizanca i alter ega, boga tame.

Zamislite želju

Na jesenju ravnodnevnicu pale se sveće plave boje kojom se sibolizuje jesenja kiša i zelena za majku Zemlju i divlju žetvu, da bi se prikazalo spajanje neujednačenih aspekata života i uravnoteženog razmišljanja.

Od davnina ljudi su verovali da se na ovaj dan ispunjavaju sve želje. Prema narodnom verovanju, ukoliko se tačno u trenutku nastupanja jesenje ravnodnevnice, u ovom slučaju 21:22 sata uveče, pogleda u nebo, zamisli želja i ponovi tri puta, ona će zasigurno biti ispunjena.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...