Saznajte kako

Hodajte u štiklama kao po oblacima: 8 jednostavnih saveta za šetnju bez bola!

Učvrstite zglobove, izbegavajte tanke štikle, nosite silikonski umetak i hodaćete kao po oblacima
Zanimljivosti
19:42h Autor:
Hodajte u štiklama kao po oblacima: 8 jednostavnih saveta za šetnju bez bola!
Foto: Thinkstock

Nema žene koja ne voli visoke potpetice. U njima se osećamo moćno, "na vrhu zadatka", opasno i zadovoljno. Te visoke potpetice nam "skidaju" kilograme, izdužuju noge i čine da se osećamo moćno. Ali hodanje u visokim potpeticama je blogo rečeno mučenje.

Donosimo vam 8 saveta uz pomoć kojih ćete u štiklama hodati kao po oblacima:

1. Dobro proverite odgovara li vam veličina cipele

Kad kupujete cipelu, dobro se pobrinite da odaberete odgovarajuću veličinu, jer to je ujedno i najčešća greška koju žene čine pri kupovini obuće. Veličina vaše noge tokokm života se menja, zbog toga je proverite pre kupovine.

Osim toga, ukoliko imate sklonost da vam noge nateknu, nije isto da kupujete obuću ujutro dok su vam noge još odmorne ili poslepodne kad malo nateknu.

Šta se dešava kada nam štikle postanu opsesija pročitajte OVDE.

2. Prilagodite cipelu vašem tipu stopala

Jako je važno znati koji tip stopala imate i u skladu sa tim birati obuću. Nije nimalo čudno da vas noge bole u štiklama ukoliko imate ravno stopalo.

Osobe sa izraženim lukom na stopalu neće imati takve neugodnosti koliko ih imaju osobe sa ravnim stopalom. Ukoliko imate problematično stopalo, birajte udobne ženske cipelice odnosno one koje su anatomski prilagođene ili pak pripazite na visinu pete. Neka ne bude previsoka.

3. Birajte deblju i stabilniju petu

Ukoliko želite bezbolan hod na visokoj potpetici, tada birajte što deblje pete, a izbegavajte tanke i vrtoglavo visoke u kojima vam noga nije stabilna. To se pogotovo odnosi na one žene koje svakodnevno hodaju u štiklama. Ali ponekad ih je jednostavno nemoguće izbeći, pogotovo ukoliko je reč o odevnoj eleganciji koja je jednostavno nezamisliva bez (pre)visoke pete. Tada obavezno uzmite sa sobom rezervnu, udobniju cipelu u koju ćete se preobuti čim vam se ukaže prilika. Ili barem na povratku kući.

Šta će vam odmah vratiti samopouzdanje, pročitajte OVDE.

4. Izbegavajte tanke potpetice

Tanke potpetice još je jedan od zakletih neprijatelja udobnosti kad je reč o visokim petama. Zbog toga odaberite cipele sa malo debljim potpeticama (ili neke umerene platforme) kako vas stopala ne bi peckala i bolela. Potplati od gume ublažit će pritisak stopala i pomoći vam da lakše prehodate dan.

5. Odmorite noge od obuće

Tokom dana biste morali malo da odmorite noge od hoda na visokoj peti. Zbog toga, kad vam se pruži prilika, izujte se i istegnite malo nožne prste i zgolobove prsta. Vaše noge na pravi način će vam reći – hvala.

6. Razmrdajte i izmasirajte stopala

Kad se izujete, istegnite stopala i zgolobove pomičući prste prema dole i potom što više možete prema gore istežući istodobno ahilovu tetivu i tako je činite gipkijom. Potom spojite stopala i zatim ih okrenite na suprotnu stranu pokušavajući spojiti ristove. Bilo bi dobro i da nakon napornog radnog dana malo izmasirate stopala ili zamolite vašeg partnera da vam to učini.

7. Nosite cipele koje vam učvršćuju zglobove

Što vam je noga stabilnija u cipeli, to bolje za vaša stopala. Zato su upravo čizme sa visokom petom obuća u kojoj vas noge neće boleti čak ni ako u njima provedete čitav dan. Ali to je rešenje za zimsku sezonu. Leti potražite sandale čiji će vam kaiševi učvrstiti zgolobove.

Zašto da ne nosite štikle stalno pročitajte OVDE.

8. Spasonosni silikonski jastučići

Silikonski jastučići za cipele sa visokom petom često mogu spasiti stvar. Napravljeni od silikonskog gela, stavljaju se u prednji deo cipele kako noga ne bi klizila prema napred te kako biste izbegli bolne tabane i nastajanje žuljeva.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs