REČI KOJE KIDAJU DUŠU

NAJEŽIĆETE SE KAD ČUJETE: Ne možete ni da zamislite šta se krije iz stihova naših najlepših balada!

Nastale po istinitim događajima, kriju jezive priče...

Zanimljivosti
Autor:
NAJEŽIĆETE SE KAD ČUJETE: Ne možete ni da zamislite šta se krije iz stihova naših najlepših balada!
Foto: ATAImages

Ove balade su svima jako poznate, obožavali smo ih, ali mnoge kriju jezive istinite priče...

Prljavo kazalište - Tu noć kad si se udavala

Baš kao što pesma kaže "postoje neki drugi svjetovi" tako postoje i neke druge priče o tome šta se krije iza jednog od najvećih hitova Prljavog kazališta. U svim verzijama glavnu ulogu ima član benda Jasenko Houra koji je imao devojku koja je trebalo da ga čeka po povratku iz vojske. Kada se Houra vratio kući saznao je da imaju zakazanu svirku za venčanje za koje se ispostavilo da je njeno. Po ovom događaju snimljen je i film u hrvatskoj produkciji. Ista priča sa malo drugačijim i tragičnijim krajem našla se kao druga verzija ove pesme, jer se prema navodima devojka ubila u trenutku kada je videla svog bivšeg momka.

Indeksi -Bacila je sve niz rijeku

Kultna pesma Indeksa o kojoj su svi vrlo verovatno čuli već ispričanu priču koja stoji iza nje. Govori o ljubavi Davorina Popovića i devojke iz Sarajeva koja ja zatrudnela, ali odlučila da prekine trudnoću iako je on želeo da se venčaju. Dalji navodi ukazuju na to da je godinama kasnije Davorin na koncertnoj turneji u Švedskoj ugledao tu istu devojku u publici, nakon čega je prekinuo nastup kako bi sišao u publiku. Međutim, uzaludno je tražio nju koja je nestala baš kao i godinama ranije.

Bolero - Jelena

Kada saznate šta se krije iza stihova "Nismo svi iz ljubavi stigli na ovaj svijet…" suze će vam same poći na oči. Osnivač kultne sarajevske grupe Bolero, Miroslav Mišo Bartulica, pesmu "Jelena" napisao je o svoj majci, koja ga je ostavila u sirotištu. O ovoj pesmi nije potrebno ništa pričati, samo poslušati tekst ponovo, uz ovo saznanje.

"Nikada se nismo sreli, vremena nismo imali,

da mi oči obrišeš, da mi ruke miluješ.

Jer ja sam tugu kvasio, tuđim suzama,

k’o nekad, moja draga, svojim očima."

Toni Cetinski - 23. prosinac

Toni Cetinski uvek je bio previše emotivan kada je u pitanju izvođenje njegove pesme "23. prosinac". Jednom prilikom je objasnio da je pesma najpre napisana, a da se onda desio jedan posebni događaj u njegovom životu, te je pozvao tekstopisca i rekao mu da bi želeo da ta pesma ostane kao uspomena baš na tu osobu i da preprave i konkretizuju tekst. Kasnije je pričano da je reč o Tonijevoj prijateljici koja je umrla od predoziranja, mada pevač nikada o tome nije želeo javno da govori. Cetinski je, takođe, "23. prosinac" na svojim koncertima posvećivao nesrećno poginulom makedonskom pevaču Tošetu Proeskom, a kasnije i mnogim drugim kolegama i prijateljima koji su, jedan po jedan, napuštali ovaj svet.

Haustor - Ena

Različite verzije istinitog događaja o ovoj pesmi se pojavljuju, a jedna od njih uključuje i slavnu preminulu glumicu Enu Begović, za koju se veruje da je bila u vezi sa pevačem Haustora Darkom Rundekom, a koja mu je pomagala da se izvuče iz pakla droge. Druga verzija govori o tome kako je reč o anonimnoj istoimenoj devojci, koja je otišla za Kanadu nakon što nije uspela da mu pomogne.

EKV - Srce

Jedan od najvećih bendova iz stare Jugoslavije izazivao je kontroverzna pitanja za svaku od svojih pesama, među kojima se posebno izdvaja numera "Srce" posvećena bivšoj devojci osnivača benda Milana Mladenovića, a koja je preminula od posledica konzumiranja heroina.

Arsen Dedić - Ne daj se Ines

Uprkos tome što mu je najveća muza i životna saputnica bila Gabi Novak, Arsen je jednom prilikom izjavio kako su sve njegove ljubavi ostale i njegove drugarice, zbog čega nije imao problem da otvoreno govori o njima i posvećuje im pesme. Za vreme lečenja u Padovi 1969. godine pronašla ga je čuvena Ines. Danas je ona srećno udata i ima odrasle ćerke, koje su ujedno bile i glavne inicijatorke da se njihova majka javi Arsenu kada su saznale da je ona ta čuvena Ines iz pesme.

Bijelo dugme - Selma

Jedan od najvećih hitova sa prostora bivše republike i ujedno jedna od uvrštenih pesama u "Panoramu bosanskohercegovačke poezije" 1961. godine govori o velikoj ljubavi, Vlade Dijaka koji je voleo tada šesnaestogodišnju Selmu iz Zenice. Međutim, o toj ljubavi tada nije govorio, već je samo želeo provesti svaki trenutak u njenoj blizini, iskazujući joj ljubav na svoj način. Jednoga dana na polasku u školu u Sarajevo srela ga je na putu do železničke stanice. Ponudio joj je svoju pomoć u nošenju kofera i dobacio joj kada je sela pored razbijenog prozora kultni stih "Ne naginji se kroz prozor". Za pesmu je saznala tek 1962. godine kada je u novinama njen otac pročitao stihove, a Selmi ju je, nakon 38 godina, u jednoj emisiji otpevao Željko Bebek.

Dženan Lončarević - Strah me da te sanjam

Na albumu iz 2009. godine našla se pesma koju je napisala Marina Tucaković, a koja je posvećena pevačevom preminulom bratu.

U pitanju je pesma "Strah me je da te sanjam", koja emotivno govori o najtananijim emocijama pevača i o njegovom bratu koji je preminuo 2008. godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs