Život dat u bescenje

SVE ŠTO NISTE ZNALI O LEGIJI STRANACA: Tamo samo idu oni koji nemaju šta da izgube!

Legija stranaca je elitna, profesionalna borbena jedinica koja je deo Vojske Francuske. Nju čine dobrovoljci svih narodnosti, rasa i veroispovesti, a sama Legija služi interesima Republike Francuske svuda u svetu

Zanimljivosti
13:24h Autor:
SVE ŠTO NISTE ZNALI O LEGIJI STRANACA: Tamo samo idu oni koji nemaju šta da izgube!
Foto: Profimedia

Donosimo vam 7 stvari koje niste znali o Legiji stranaca:

1. Legiji stranaca mogu da pristupe muškarci između 18 i 40 godina života izuzetnih psiho-fizičkih sposobnosti. Dobrovoljci se temeljno kontrolišu i u Legiju ne može ući baš svako. Nakon obuke, dobrovoljac potpisuje ugovor na 5 godina službe. Prva 4 meseca obuke, dobrovoljac ne sme da kontaktira sa prijateljima i rodbinom.

2. Svaki dobrovoljac dobija novi identitet, čime ga legija štiti od spoljnih uticaja. U sklopu novog identiteta menja se ime i prezime, datum i mesto rođenja, imena roditelja.

3. Moto legije je Legio Patria Nostra, što znači "legija je naša domovina." Legionari se kreću 88 koraka u minutu, što je manje u odnosu na drugu vojsku koja se kreće 120 koraka u minutu. Legija, zbog porijeg koraka, na paradi maršira poslednja, ali uvek dobije i najviše ovacija.

4. U legiji se kaže: "znoj na obuci, sprečava krv na terenu." Legionari se obučavaju da prežive u mogućim i nemogućim situacijama, kao na primer: kako da prežive kad ostanu bez vode... Pojedine zemlje ne dopuštaju prijavljivanje svojih stanovnika u Legiju stranaca, a kazne su novčane i zatvorske.

5. Ranjeni legionari automatski dobijaju francusko državljanstvo. Iako vojske legionara dolaze iz 138 različitih država, svi mogu postati građani Francuske. Naime, nakon časnog služenja barem tri godine, mogu predati zahtev za državljanstvo, a ako ih rane na ratištu, mogu dobiti državljanstvo preko odredbe nazvane "Francuz po prolivenoj krvi", što je francuska vlada počela da dozvoljava 1999. godine.

6. Plata, naknade i dodaci su užasni. Uprkos obećanju vrlo grubog života i mogućnosti slanja u borbe bilo gde na svetu, i dalje se hiljade muškaraca prijavljuje svake godine. Legionari mogu očekivati ​​da će ih poslati da čuvaju neka područja ili da ih bace u žar borbe. Trenutno tako borave u Avganistanu i Maliju.

Početna plata im je oko 1.450 dolara, a nema povišica prvih nekoliko godina. A da je reč o maloj svoti dovoljno govori poređenje sa najnižom platom američkog vojnika, koja iznosi 1.546 dolara, a koja automatski prelazi na 1.733 dolara nakon šest meseci.

Jedini veliki bonus u Legiji mogu naći ljubitelji pića, jer uvek ima više nego dovoljno alkohola. Čak i u ratnim zonama, legionari piju u slobodno vreme, pa su poznati po tome što mogu popiti toliko da bi postideli i neke "poštene alkoholičare", piše Biznis insajder.

7. Legionar se bori do smrti, jer predaja nije opcija. Primer je borba iz aprila 1863. godine, između francuske Legije stranaca i meksičke vojske, legionari su pokazali koliko su tačno odvažni i efikasni.

Iako je bilo svega 65 muškaraca, legionari su se borili protiv 3.000 vojnika u bici kod Kamarona. Uprkos gotovo nikakvim šansama, mala patrola legionara meksičkoj vojsci nanela je velike gubitke, čitavo vreme odbijajući da se preda. I ne samo to, nego su oni više puta pitali veliku vojsku hoće li se ona predati.

Na kraju su petorica muškaraca sposobnih za borbu ostala uhvaćena na imanju i branili su se bajonetama do poslednjeg daha. Kad su se predali, Meksikanci nisu mogli da veruju da su se borili protiv te šačice muškaraca, pa je jedan komandant navodno izjavio:

"Ovo nisu muškarci! To su demoni!"

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs