USPEŠNA ŽENA!

4 KORAKA DO USPEHA ARIJANE HAFINGTON: Ne moramo da čekamo da počnemo da živimo svoj najbolji život!

Kaže se da smo mi bića navika, a to dokazuje i studiji sa Univerziteta Djuk, koaj kaće da oko 45% naših svakodnevnih radnji čine navike

Zanimljivosti
21:59h Autor:
4 KORAKA DO USPEHA ARIJANE HAFINGTON: Ne moramo da čekamo da počnemo da živimo svoj najbolji život!
Arijana Hafington, Foto: Profimedia

Naše navike su, dakle, temeljni odraz onoga što jesmo. Navika je samo duga praksa koja na kraju postaje ljudska priroda, napisao je Aristotel. Dakle, naš način života je u osnovi zbir naših navika. Ako promenite navike, promenićete i svoj život. Ali nije lako. To je u većini slučajeva zato što postavljamo prevelike ciljeve i teške navike na koje teško možemo da se naviknemo. Odlučili smo da krenemo u potpuno novi način života odjednom ili mislimo da ćemo jednostavno postići cilj pukom snagom volje, ali ovo zanemaruje mehanizam po kojem snaga volje deluje. U svojoj knjizi "Snaga volje: ponovno otkrivanje najveće ljudske moći", Roj F. Baumajster, vodeći stručnjak za tu temu, i koautor Džon Tirni pokazuju da snaga volje nije fiksna, genetska osobina, ona je mišić koji može da se ojača. Najbolji način da iskoristimo snagu volje za usvojanje zdravije navike je da započnemo sa malim, jednostavnijim promenama. Stvorite okruženje u kojem radite prave stvari što je lakše moguće. "Da biste stvorili novu naviku, prvo morate da pojednostavite ponašanje", rekao je BJ Fog, direktor Stanfordske laboratorije za ponašanje. Prednost čak i jedne male pobede prevazilazi novo zdravo ponašanje koje ste stvorili, zapravo gradi tu snagu volje da stvori još više pobeda i dobrih navika. "Što više uspete, to ćete biti sposobniji za uspeh u budućnosti. Dakle, ne započinjete sa najtežim ponašanjem, već sa onim što želite i možete i istrajete u tome", rekao je Fogg. Što se tiče vođenja zdravijeg i ispunjenijeg života, većina nas zna što bi trebalo da uradi.Ipak, prečesto ne uspevamo da delujemo na osnovu tog znanja. Potrebna nam je mala pomoć da bismo se prešli sa znanja šta da radimo na to da to stvarno uradimo.

Kada preduzimamo mikro korake, ne idemo samo napred, već ka unutra. Na primer, moramo da iskoristimo snagu volje. Kada smo umorni i ništa nam se ne da, tada će i naša snaga volje da bude "iscrpljena". Ali opet, nije stvar u tome koliko snage volje imamo u datom trenutku, već u tome kako je trošimo. Unošenje čak i vrlo malih promena u našu rutinu može da nas vremenom dovede do potpuno drugačijeg odredišta. Mikro koraci mogu da vam pomognu da napravite one prve, male promene na kojima možete da započnete izgradnju novog i zdravijeg načina života i rada. Nema ništa loše u tome da ciljate na veliku, samo sebi pomozite tako što ćete da počnete sa malim koracima. Prvo treba da otkrijete svoj talenat, kreativnost i potencijal. Nakon toga stići ćete do odredišta, samo idite korak po korak. Arijana Hafington je opisala za Insider koji su njeni najdraži mikro koraci: "Uveče isključite uređaje i odložite ih van spavaće sobe. Naši telefoni su skladište svega što treba da odložimo da bismo mogli da spavamo, liste obaveza, pristigla pošta, projekti i problemi. Prekid veze sa digitalnim svetom pomoći će vam da bolje spavate, napunite baterije i povežete se svojom mudrošću i kreativnošću." Ispričala je svoju priču o tome kako je odlučila da unede promene u svoj život:

"6. aprila 2007. probudila sam se u lokvi sopstvene krvi. Dve godine sam gradila 'Huffington Post'. Razvedena majka dve ćerke tinejdžerke, upravo sam se vratila kući nakon nedelju dana obilaska budućih potencijalnih fakulteta sa najstarijom ćerkom. A pošto je insistirala da ne koristim svoj Blekberi tokom dana (Blekberi je, ako vam nije poznato, bio komunikacioni uređaj koji se koristio u davnim vremenima), ostajala bih budna svake noći radeći. I tako, jutro nakon što smo se vratili kući, probudila sam se iscrpljena, a onda sam se srušila. Slomila sam jagodičnu kost, dobila nekoliko šavova preko oka i onda krenula na novo, dugo putovanje. Dok sam svakog dana čekala doktora u čekaonici, razmišljala sam o životu. Postavila sam sebi puno pitanja, kao 'Da li ovako zapravo izgleda uspeh? Da li je ovo život koji želim da vodim?' Odgovor je bio ne. A dijagnoza koju sam dobila od svih lekara bila je da sam imao težak slučaj izgaranja. Tako sam odlučila da napravim puno promena u svom životu. Ponovo sam počela da meditiram, što sam naučila da radim kao dete. Promenila sam način rada kako bih mogala da budem produktivnija, koncentrisanija, energičnija i manje umorna i pod stresom. Počela sam više da spavam. Znala sam da je moj nedostatak sna direktno povezan sa mojom telefonskom zavisnošću, bila je to prava zavisnost. Tada sam naučila kako zapravo možemo da budemo produktivniji kada dajemo prednost sopstvenom blagostanju i tada sam otkrila mikro korake.

Moj 70. rođendan, u julu 2020. godine, snažno me je podsetio da ne moramo da čekamo da počnemo da živimo svoj najbolji život. U to vreme sam sa svojim ćerkama i sestrom bila u karantinu u našoj porodičnoj kući u Los Anđelesu, a dok sam čistila garažu, naišla sam na desetine starih časopisa i svezaka ispunjenih stranicama mojih misli i ciljeva i briga i snova iz mojih dvadesetih. I dok sam čitala beleške, pogodile su me četiri stvari. Prvo, zaista sam rano znala šta je zaista važno u životu. Drugo, kako sam se loše odnosila prema tom znanju. Treće, kako sam bila iscrpljena svim svojim brigama i strahovima. I četvrto, koliko su malo bitni te brige i strahovi. Zbog toga moramo da koristimo mikro stepenice da bismo iskoristili ono najmudrije, najsmelije i najautentičnije u nama i živeli svaki dan od tog mesta, bez obzira koliko smo mladi ili stari", rekla je Arijana, osnivač i izvršni direktor "Thrive Global" i "Huffington Post".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs