Jedan sasvim drugačiji muzej

Najveća kolekcija tašni na svetu

Saznajte kako je strast prema modnim asesoarima stvorila jedan neobičan i potpuno očaravajuć muzej, iz kog nikada ne bi poželele da izađete.
Zanimljivosti
02:26h
1 / 14

Mesto na kom se susreću najlepši ženski snovi sa modom i umetnošću, nalazi se u Amsterdamu, a za njegov nastanak "kriva" je (očekivano!) jedna dama. U pitanju je Hendrikje Ivo (Hendrikje Ivo), koja ne samo da je bila opčinjena torbama, već je, poput svakog kolekcionara, tragala za jedinstvenim primercima, od kojih su neki datirali čak iz XVI veka. Nakon što je njena kolekcija dostigla više od 3000 najrazličitijih tašni iz celog sveta, pažljivo odabrani komadi našli su se u vili staroj preko 300 godina, koju danas znamo kao Tassenmuseum Hendrikje, odnosno najveći muzej tašni na svetu.

Danas ova institucija, čiji menadžer je Sigrid Ivo (Sigrid Ivo), ćerka žene koja je stvorila ovu bajkovitu ustanovu, sadrži preko 4000 tašni, kofera i novčanika. Njihovi vlasnici plesali su na balovima u carskoj Rusiji, bežali od britanske okupacije Hong Konga i uživali u talentu samog Rubinštajna (Arthur Rubinstein). Kako je sama tašna nastala kao potreba, razvoj ovog modnog dodatka bez koga danas žene ne mogu da zamisle dan, svedoči i o istoriji sveta.

Muzej je otvoren tokom cele godine, a kako se nalazi u centru grada, nemoguće je zaobići ga. Osim stalno izloženih modela, česte su izložbe posvećene određenom periodu ili modnom dizajneru koji je pomerio granice modnog i postao nezamenljivi deo pop kulture. Takođe, možete prepoznati tašne koje su Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor) ili Grejs Keli (Grace Kelly) nosile na dodelama najprestižnijih nagrada, a tu je i torba koju je Madona (Madonna) nosila na premijeri filma Evita.

Sve u ovom muzeju podređeno je tašnama. Njegova popularnost uticala je na otvaranje muzeja indentičnog koncepta u Seulu, koji čini nešto skromnija kolekcija, ai podjednako dragocena. Nepotrebno je reći da većinu posetilaca čine žene koje se dive istoriji najpoznatijeg modnog dodatka i delima ikonskih modnih kuća, od Gucci-ja, Chanel-a i Louis Vuitton-a do Alexander McQueen- a, Issey Miyake-a i Stelle McCartney.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...