VREDI PROBATI

Drevna japanska filozofija: Ko god se vodio ovim pravilima, uspeo je u životu!

Ako ispoštujete ova jednostavna pravila, život će vam se promeniti iz korena

Zanimljivosti
09:44h Autor:
Drevna japanska filozofija: Ko god se vodio ovim pravilima, uspeo je u životu!
Foto: Shutterstock

Ova japanska mudrost će vas naučiti da pronađete duševni mir, radost i sreću.

U ovom užurbanom, haotičnom svetu sreća se ponekad čini kao nedostižan cilj. Istina je da rešenje leži u nama samima. "Sreća nije nešto gotovo. Ona dolazi iz vaših postupaka", rekao je Dalaj Lama.

O sreći i uspehu možemo mnogo toga naučiti iz drevnih japanskih mudrosti i pravila života kojih se strogo drže.

1. Uživajte u malim stvarima

Mala zadovoljstva, kao buđenje rano ujutru mogu značajno da utiču na kvalitet života. Jutra su dobra za razmišlljanje, za pravljenje planova i kovanje novih ideja. Ovo je odličan period dana u kojem možete da izdvojite vreme samo za sebe. Cela poenta je da naučite da uživate u malim ritualima. Uživate u trenutku ili meditirate. Nije slučajno što svi uspešni ljudi ustaju pre svitanja. Razmislite o tome.

Oslobodite se onoga što vam više nije potrebno

Često su naše frustracije i patnje uzrokovane osećajem da nam nešto nedostaje - novi automobil, sat, garderoba ili nešto slično. Ali pre nego što počnemo da žudimo za nečim, najbolje bi bilo da se otrasimo stvari koje nam više nisu potrebne i blokiraju našu energiju.

Prvi korak do jednostavnog i mirnog života je oslobađanje od svega što izaziva stres. Međutim, nije reč samo o odbacivanju materijalnih stvari. Takođe podrazumeva i oslobađanje od svih mentalnih opterećenja.

Emocionalno čišćenje

Neverovatno je kakvo nam olakšanje može doneti kada se suočimo sa problemom i isplačemo, jer suze su lekovite.

Takođe, razgovor sa drugom osobom o tome kako se zaista osećamo zbog nečega ili o problemu koji nas dugo proganja deluje na sličan način. To znači pustiti.

Ako želimo da poboljšamo stanje stvari, da živimo lako i slobodno, moramo se odreći stvari koje nas opterećuju - čak i ako je to neverovatno teško. Onog trenutka kada počnemo da se rešavamo nepotrebnog, dopuštamo da obilje uđe u naš život. Tek tada možemo postati istinski slobodni.

Svi krećemo od nule

Još jedno uobičajeno načelo japanske zen mudrosti je da se sve velike stvari rađaju iz pepela. Sve ono što se danas smatra inovativnim, nekada je bila samo ideja.

U svakom od nas se kriju beskrajne mogućnosti. Ali kako to otkriti? Kako izvući maksimum iz svojih mogućnosti? Sve počinje aktivnim jačanjem samopouzdanja. Morate verovati da ste sposobni za ostvarite velike stvari i već ste na pola puta do uspeha.

Ako ste pisac, napišite još. Ako ste umetnik, slikajte više. Ne dozvolite da se vaši snovi ugase samo zbog toga što samopozdanje nije na visokom niovu. Dajte sve od sebe, težite nemogućem...

Živite ovde i sada

Živimo u trenutku - ovde i sada. Bez obzira koliko razmišljali o prošlosti i budućnosti, u stvari, sve što imamo je sadašnjost. Da biste bili zaista srećni oslobodite se stega prošlosti i brigao budućnosti. Iskoristite maksimalno ovaj trenutak.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs