CRKVA U BARSELONI

Neverovatne činjenice o crkvi koja se gradi 138 godina: Špansko remek-delo će biti najviša crkva na svetu! (FOTO)

Impresivna crkva godišnje privuče više od 3 miliona turista

Zanimljivosti
Autor:
Neverovatne činjenice o crkvi koja se gradi 138 godina: Špansko remek-delo će biti najviša crkva na svetu! (FOTO)
Foto: Profimedia

Crkva Sagrada familija ili Sveta porodica je najpoznatija katedrala u Barseloni koja se gradi već 138 godina, a završetak izgradnje planiran je 2026. kada će zvanično postati najviša crkva na svetu.

Rimokatalička bazilika je remek- delo čuvenog katalonskog arhitetke Antonija Gaudija. Gradnja je počela davne 1882. godine, a pokojni Gaudi je na njoj radio do svoje smrti 1926. godine.

Njegov poseban stil prepoznatljiv je u celom svetu. Neobični oblici i nesvakidašnji detalji jedan su od njegovih potpisa, baš kao i čudesni ukrasi od stakla, drveta, mozaici, stubovi, vrata... Od 2005. godine je pod zaštitom Uneska.

Međutim, nisu svi mišljenja da je ova crkva jedna od najlepših. Naprotiv, neki misle da je ružna, drugi da je zastrašujuća, ali bez sumnje je jedna od najzanimljivijih građevina u istoriji.

Crkva Sagrada familija, Crkva Sveta porodica
foto: Profimedia

Piramide

Kada bude dovršena, vreme koje je bilo potrebno za izgradnju Sagrade Familije biće duže od onog koliko je trajala izgradnja egipatskih piramida u Gizi koje su se gradile preko hiljadu godina.

Četvrtina?

Do smrti Antonija Gaudija 1926. godine dovršena je tek četvrtina slavne crkve. Prema predviđanjima, građevina bi trebalo biti dovršena do 2026. godine, odnosno do 100. godišnjice smrti čuvenog španskog arhitekte.

Crkva Sagrada familija
foto: Profimedia

Najviša na svetu…

Kada se dovrši toranj Isusa Hrista, crkva će sa svojih 172,5 metara biti najviša horšćanska crkva na svetu.

Ulmer Muenster u nemačkom Ulmu je trenutno najviša crkva na svetu, a visoka je 161,5 metara.

Crkva Sagrada familija
foto: Profimedia

Simbolika tornjeva

18 projektovanih tornjeva simbolizuje, 12 tornjeva za 12 apostola, 4 tornja za 4 evanđelista, po jedan toranj za Presvetu Bogorodicu Mariju i Isusa Hrista.

Priroda pre svega

Gaudi je mrzeo ravne linije i uglove jer se ne pojavljuju u prirodi. Umesto toga, svoj inovativni dizajn temeljio je na krivuljama i nesavršenosti prirode.

Nacrti crkve inspirisani su šiljastim vrhovima svete planine Montserat, koja se nalazi u španskoj pokrajini Katalonija ,60 km severozapadno od grada Barcelone.

Crkva Sagrada familija
foto: Profimedia

Magični kvadrat

Na jednoj od fasada ove crkve nalazi se magični kvadrat. Kako kod da se računa, horizontalno, vertikalno ili dijagonalno, brojevi daju 33, godinu koliko je Isus Hrist imao kada je umro nakon što je razapet.

Neki pak broj 33 povezuju s masonima, ali kako bilo – Gaudi je tajnu o kvadratu odneo u grob.

Dizajn strahopoštovanja

Fasadu Isusove muke, koja je posvećena Hristovoj patnji, arhitekta je projektovao tako da dramatični lukovi bude strah i jezu u posetioce.

Nesvakidašnje: Prizori sa festivala svetla u Njujorku će vas ostaviti bez daha!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs