Istorija pamti

Od Kulina bana i dobrijeh dana: Misterija vezana za bosanskog bana i srećna vremena!

Zašto su bili dobri i srećni dani baš za vreme Kulina bana?

Zanimljivosti
Autor:
Od Kulina bana i dobrijeh dana: Misterija vezana za bosanskog bana i srećna vremena!
Foto: Profimedia

Kulin ban je bio bosanski ban koji je vladao Bosnom od 1180. do 1204. godine. Poznat je po svojoj povelji. Bio je jako značajan vladar. Za vreme njegove vladavine Bosna doživljava razvoj. Ostao je jako upamćen u narodu, pa tako postoji izreka "Od Kulina bana i dobrijeh dana".

Prvo je vladao kao vazal Bizanta a zatim kao vazal Ugarske, ali je zbog unutrašnjih sukoba u Ugarskoj, Kulin bio vazal u očima Ugarske, ali vazalstvo prema Ugarskoj u to vreme nije postojalo.

U narodnim predanjima je ostalo verovanje koje je poprimilo i mitske razmere o "srećnim danima" i izobilju koje je vladalo u Kulinovo doba, ali istorijske činjenice ovog vladara ne mogu da naročito izdvoje ni od prethodnika ni od naslednika.

Objašnjenje možda treba tražiti u jednom istorijskom izvoru koji ipak jeste ostao iza ovog vladara – u Povelji Kulina bana izdatoj Dubrovčanima 29. avgusta 1189. godine. Ovim dokumentom, vladar Bosne je dubrovačkim trgovcima jemčio slobodu trgovine bez uobičajenih carina koje su važile u okolnim zemljama.

Od ovoga je koristi imalo i domaće stanovništvo koje je tako, po prvi put, dobilo trgovačka "vrata u svet".

Ako je ovo tumačenje tačno, "dobra vremena" Kulina bana zapravo su se odnosila na Dubrovčane i moguće je da je izreka tamo i nastala.

Pretpostavlja se da je bio blizak srodnik bana Borića. Njegova sestra bila je supruga zahumskog kneza Miroslava, brata raškog velikog župana Stefana Nemanje.

Njegova supruga bila je banica Vojslava, a sin ban Stjepan.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs