NESREĆNI ROZE KOMPLET

Tajna roze kompleta Žakline Kenedi: Na njemu su još tragovi krvi, a biće prikazan javnosti pod jednim čudnim uslovom!

Tog kobnog dana dogodile su se dve stvari - ubijen je prvi čovek Amerike, a jedan Šanelov komplet ušao je u istoriju.

Zanimljivosti
21:13h Autor:
Tajna roze kompleta Žakline Kenedi: Na njemu su još tragovi krvi, a biće prikazan javnosti pod jednim čudnim uslovom!
Foto: Profimedia

Kada je Džon Kenedi upucan u Dalasu, krv je uprskala roze komplet njegove supruge Džeki. Ipak, koja se priča krije iza ovog famoznog dela njene garderobe, malo je poznato!

Tog 22. novembra 1963. godine tadašnji američki predsednik Džon Ficdžerald Kenedi insistirao je da se ulicama Dalasa u predsedničkoj koloni provoza u automobilu sa spuštenim krovom, što je njegovom atentatoru olakšalo posao i uvrstilo ovaj dan u jedan od najtragičnijih u novijoj američkoj istoriji.

Njegova supruga Žaklina Džeki Kenedi sedela je u tom trenutku pored njega u roze vunenom kompletu, koji je tako postao deo istorije.

foto: Profimedia

Već tada poznata kao modna ikona, nikoga nije iznenadilo to što je i ovoga puta bila besprekorno obučena, ali ono što jeste je da je upravo ovaj kostim postao njen simbol otpora.

Naime, ona je odbila da ga skine čak i 24 časova nakon ubistva, a nosila ga je i kada je Lindon Džonson polagao zakletvu kao novi predsednik. Na njemu su bili vidljivi tragovi Kenedijeve krvi, a ona je rekla da na taj način želi da ubica "vidi šta je uradio Džonu". Prema nekim izvorima bliskim ovom predsedničkom paru, njenom suprugu je od mnogih njenih "Šanel" kostima, ovaj bio najomiljeniji.

Priča o roze kompletu Džeki Kenedi pala je u zaborav kada se ona udala za grčkog brodovlasnika Aristotela Onazisa, a mnogima je ostalo da se pitaju šta se na kraju sa njim desilo.

Istina će možda iznenaditi mnoge! Nakon što je Džeki konačno skinula komplet njena majka ga je stavila u gutiju, na njemu zapisala datum - 22. 11. 1963. i ostavila ga na tavanu kuće u kojoj je živela. Godinama kasnije Džekina i Džonova ćerka pronašla je kutiju i komplet, koji nikada nije opran i na kome su još vidljivi tragovi krvi, donirala Nacionalnom arhivu. Bilo je to 2003. devet godina nakon smrti njene majke.

Prilikom predaje "paketa" imala je samo jedan uslov!

Čuveni Šanel komplet roze boje, koji se sastoji od sakoa i suknje klasičnog kroja, a čije replike su u nekoliko filmskih i serijskih ekranizacija života Kenedijevih nosile glumice poput Kejti Holms i Natali Portman, ne sme da se prikazuje u javnosti, ni pod kojim okolnostima, sve do 2103. godine!

Ostaje da se nagađa koji su razlozi da porodica Kenedi ovakvom odredbom "uceni" Nacionalni arhiv. Zabrana i dalje traje, a čak i nakon njenog isteka, prema potpisanom sporazumu, neki budući pripadnici porodice Kenedi moći će ponovo da pregovaraju o uslovima čuvanja kompleta.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs