obavezno pročitajte

Ne terajte sami sebe da budete konstantno produktivni: 4 saveta koji vam mogu pomoći u tome!

Iako je produktivnost pozitivna i poželjna osobina, ne treba preterivati konstantnim teranjem sebe da svakog trenutka svakog dana budemo produktivni. ujete izigravanjem sopstvene savesti, pročitajte u nastavku.

Zanimljivosti
Autor:
Foto: Shutterstock

Kada je radno vreme i kada imate neki zadatak i obavezu, treba biti produktivan, ali ne dozvoliti sebi da da veštački spremamo pritisak kada za tim nema potrebe. Slobodno vreme mora se razdvojiti od onog produktivnog, a kako da ne preterate.

Ne upoređujte sebe sa drugima

Svako određuje kako će provesti sopstveno slobodno vreme, pa tako i vi ne treba da se obazirete na to šta drugi rade van posla. Ako želite da naučite neku novu veštinu ili vežbate postojeću, to treba da bude samo ako se osećate kao da vam se to zaista radi, a ne na silu. Možda vam je samo potrebno da se malo opustite, isključite sa društvenih mreža i poslušate sopstvene misli i to je u redu. Niko ne treba da vam nameće grižu savesti, naročito ne vi sami.

Slušajte svoju intuiciju

Možda vam se čini da vas neka aktivnost privlači, a kad dođe na red, nikako da naterate sebe da joj se posvetite. Zato nemojte da se terate, poslušajte organizam i odmorite se. Glavno je da se razgraniči kada nešto stvarno želimo da radimo i kada nam prija, a kada nam se zapravo samo čini da bi nam to prijalo. Ako imate cilj da pročitate određeni broj knjiga u narednom periodu, zapitajte se da li je to pravi cilj i po potrebi ga promenite.

Fokusirajte se na disanje

Nakon previše obaveza i žurbe, ponekad se može desiti da trenuci mira deluju neprirodno i da organizam to protumači kao da nešto nije u redu, naročito ako se pitate da li bi to vreme trebalo provesti na drugi, produktivniji način. Dobar način za otpuštanje te napetosti je da duboko udahnete, zadržite dah par sekundi i potom lagano izdahnete. To možete ponoviti nekoliko puta, po potrebi i sa zatvorenim očima, kako bi se oterali stres i anksioznost. To možete dopuniti i jogom ili drugim vrstama vežbanja.

Uživajte u slobodnom vremenu

Možda i najteži za primenjivanje od svih saveta, iako je u suštini veoma jednostavan. Treba se opustiti, naći način da odustanete od onog što vam ne prija i uživate u onom što vam prija. Slobodno vreme je za aktivnosti koje volite, bez potrebe za produktivnošću, tako da je čak i kratka dremka opravdana i ništa zbog čega treba da se sekirate. To uživanje je veoma bitno za psihičko blagostanje i zdravo je odvojiti se od posla i obaveza.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs