CIFRE OD KOJIH SE VRTI U GLAVI

Ovo su ubedljivo najbogatiji predsednici Amerike: Svojim abnormalnim bogatstvom mogu da kupe ostatak Planete!

Donald Tramp ubedljivo je najbogatiji predsednik u istoriji Amerike, ali daleko od toga da su oni pre njega bili "siromašni"!

Zanimljivosti
Foto: Profimedia

Još pre nego što je, pre četiri godine postao predsednik SAD, spekulisalo se da će Donald Tramp biti najbogatiji čovek koji je sedeo u Ovalnom kabinetu. Sajt 24/7 Wall St. njegovo bogatstvo procenjuje na oko 3.1 milijarde dolara po čemu je Tramp daleko ispred "konkurencije".

Ipak, teško da su ostali predsednici SAD bili "sirotinja". Sajt 24/7 Wall St. uradio je interesantno poređenje - konvertovanjem imetaka svih predsednika SAD u istoriji u dolare koliko oni vrede 2020. sastavljena je lista najbogatijih predsednika Amerike.

Ovom prilikom, predstavljam vam TOP 10:

10. Bil Klinton

42. predsednik Amerike (1993- 2001)

Bogatstvo: 75.9 miliona

Izvor bogatstva: Klinton se zapravo obogatio nakon što je prestao da bude predsednik. Zaradio je milione od svoje autobiografije "Moj život", a deo bogatstva došao je i od njegove supruge Hilari i njenih memoara "Težak izbor". I on i ona mnogo zaražuju kao govornici.

9. Herbert Huver

31. predsednik Amerike (1929-1933)

Bogatstvo: 83 miliona

Izvor bogatstva: Huver je istinski "milioner iz blata". Odrastao kao siroče, diplomirao je na Univerzitetu Stanford i radio kao rudarski inženjer pre nego što je ušao u politiku. Kupio je nekoliko rudnika u kojima je kasnije pronađeno srebro i to ga je učinilo bogatim.

8. Lindon Džonson

36. predsednik Amerike (1963-1969)

Bogatstvo: 109,3 miliona

Izvor bogatstva: Džonson je bio mlad, ambiciozan i siromašan mladić sve dok se nije oženio Klaudijom Tejlor, jednom od najbogatijih žena svog vremena. Stvorili su zajedno imperiju u Teksasu, ali najveći deo novca dolazio je od radio stanice koja je bila u vlasništvu gospođe Tejlor.

7. Džejms Medison

4. predsednik Amerike (1809-1817)

Bogatstvo: 113.3 miliona

Izvor bogatstva: Medisonovi roditelji bili su ekstremno bogati plantažeri i on je nasledio porodični biznis. Pred kraj života bio je u dugovima usled loših investicija i poročnog života njegovog usvojenog sina.

6. Endrju Džekson

7. predsednik Amerike (1829-1837)

Bogatstvo: 132,6 miliona

Izvor bogatstva: Džekson je jedan od retkih predsednika SAD koji su zapravo rođeni siromašni. Bogatstvo je stekao radeći kao pravnik i ženidbom. Nasledio je ogroman novac od supruge Rejčel koja je umrla malo pre nego što je on postao predsednik.

5. Teodor Ruzvelt

26. predsednik Amerike (1901-1909)

Bogatstvo: 139.7 miliona dolara

Izvor bogatstva: Skoro celokupno bogatstvo je nasledio. Čitavog života bio je u javnoj službi i smatra se da u njoj nije zaradio mnogo. Lagodan život omogućavalo mu je porodično bogatstvo.

4. Tomas Džeferson

3. predsednik Amerike (1801-1809)

Bogatstvo: 236.8 miliona dolara

Izvor bogatstva: Džeferson je pre ulaska u politiku bio bogati zemljoposednik i posedovao je veliki broj farmi. Ipak, interesantno je da je umro kao čovek u dugovima jer je živeo raskalašno i izvan svojih mogućnosti.

3. Džordž Vašington

1. predsednik Amerike (1789-1797)

Bogatstvo: 587 miliona

Izvor bogatstva: Najveći deo bogatstva je nasledio od polubrata, ali obogatio se i kao general i kasnije političar.

2. Džon F. Kenedi

35. predsednik Amerike (1961-1963)

Bogatstvo: 1,1 milijarda dolara

Izvor bogatstva: Bogatstvo Džona Kenedija nezgodno za ovakve procene, jer je većina nasleđena. Kenedi je rođen u izuzetno moćnoj porodici bogatoj generacijama.

1. Donald Tramp

45. predsednik Amerike (2017- do juče)

Bogatstvo: 3.1 milijarda

Izvor bogatstva: I Tramp je "rođen u svili i kadifi". Procenjuje se da je od oca osim posla sa nekretninama nasledio i 413 miliona dolara i nakon toga tu sumu višestruko uvećao. U poređenju sa njim, njegov protivkandidat na izborima, Džo Bajden, čije bogatsvo Forbs procenjuje na "samo" 9 miliona dolara, izgleda kao puki siromah.

(Stil.kurir.rs/Istorijsizabavnik)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs