šta svaka maja treba da zna

Maja - ime koje asocira na proleće: Saznajte koje posebno značenje ima u Egiptu!

Ime Maja ima više značenja, a mi ćemo vam u nastavku teksta predočiti zanimljiv

Zanimljivosti
12:41h Autor:
Maja - ime koje asocira na proleće: Saznajte koje posebno značenje ima u Egiptu!
Foto: Kurir/Nemanja Nikolić

Svako ime ima neko značenje, bilo da je njegovo poreklo vezano za grčku i rimsku mitologiju, bilo za floru i faunu, godišnja doba ili jednostavno simbolizuje neke posebne ljudske kvalitete.

Maja je ime koje asocira na proleće i u sebi nosi radost tog godišnjeg doba.

Prema jednom značenju, Maja je rimska boginja polja i plodova koja se povezuje s prolećem, a po njoj je nazvan peti mesec u godini- maj.

Ime Maja, po drugom tumačenju, vodi poreklo iz grčke mitologije. Naime, tako se jedna od 12 ćerki, Atlasa i Plejone, koja je ujedno bila i najlepša i najstidljivija. U njenu lepotu, zaljubio se Zevs, kojem je rodila sina, Boga Hermesa.

U rimskoj mitologiji, Maja se zvala boginja proleća, prirode, plodne zemlje i biljaka, a prema jednom verovanju isto ime dobila je i majka svih Muza. Na drevnom hebrejskom Maja je izvedeno od reči „ma'ayan”, što u prevodu znači "izvor", odnosno "potok". Na staropersijskom ime Maja znači velikodušan.

19 mudrih misli Ive Andrića koje nikad ne umiru: Što ne boli, to nije život, što ne prolazi, to nije sreća!

foto: Shutterstock

Tu nije kraj tumačenjima imena Maja.

Prema nekim etimolozima, ime je izvedeno iz indoevropskog korena “meg” koji znači ‘veliki’, a prema drugima koren imena je “ma” što znači ‘dobra majka’.

U hindu mitologiji Maja je boginja iluzije i nestvarnog, a samo ime znači upravo ‘iluzija’.

Ipak, jedno od najinteresantnijih značenja imena Maja, a koje malo ko zna, vezuje se za jednu egipatsku legendu.

Naime, drevni Egićani ovom rečju objašnjavaju jedan izuzetno redak fenomen u prirodi. Trenutak kada se reka Nil potpuno umiri, do te mere da se u njenoj površini može ogledati, dobio je ime "maja".

Prema verovanju, svako ko prisustvuje ovom čudu prirode blagosloven je u ovom zemaljskom životu i provešće vek u miru i blagostanju.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs