KOSOVSKE MLADE MORAJU DA ISPOŠTUJU BIZARAN OBIČAJ IZA KOJEG SE KRIJE TUŽNA PRIČA: Evo šta rade njihovom licu

Običaj koji mlade na Kosovu moraju da ispoštuju krije tužnu priču i izgleda magično.

Običaji
Autor:
KOSOVSKE MLADE MORAJU DA ISPOŠTUJU BIZARAN OBIČAJ IZA KOJEG SE KRIJE TUŽNA PRIČA: Evo šta rade njihovom licu
Običaj koji mlade na Kosovu moraju da ispoštuju, Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Vekovima stari običaji i danas su se zadržali u određenim kulturama, a svaki od njih poseban je na neki način, dok ima i onih koji su, u najmanju ruku, bizarni. Neki od njih dolaze sa Kosova i Severne Makedonije.

U pitanju je drevni običaj koji je toliko fascinantan da se o njemu govori širom sveta. Naime, prilikom udaje, mladilo lice treba da bude našminkano i ukrašeno, do neprepoznatljivosti. Kod nas se pak o svemu ne zna dovoljno. Ovaj jedinstven običaj star vekovima deo je folklora etničke grupe pod nazivom Torbeši koja živi na prostoru Severne Makedonije i Kosova i Metohije.

Oni se od strane Makedonaca smatraju delom njihovog naroda i nazivaju se Makedoncima muslimanima (mkd. Македонци-муслимани), dok su se ranije smatrali Srbima islamske veroispovesti. Islamske su veroispovesti, i govore makedonskim jezikom, odnosno mijačkim narečjem.

Nažalost, sve je manje žena koje znaju da izvedu ovu vrlo zahtevnu, komplikovanu, a ujedno magičnu tehniku.

Kosovske mlade, Torbeši
foto: ARMEND NIMANI / AFP / Profimedia

Jedna od njih je Aziza Šetifagić čije su fotografije obišle planetu. Ona je ranijih godina na Kosovu pravila magiju iscrtavajući simbole na licu sa posebnim značenjem dok su je strani fotografi snimali.

Kosovske mlade, Torbeši
foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Veruje se da tri zlatna kruga označavaju kruženje života, crveni krugovi simbolišu plodnost, a crvene i plave tačke su želja da mlada ima zdravu i srećnu porodicu.

Kosovske mlade, Torbeši
foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Priča kaže da ovaj čin slikanja maske na mladinom licu nju zapravo čuva od zlih sila na dan venčanja.

Jedna od retkih mladih žena koja se udala tako je Selima Demirović iz sela Donje Ljubinje kod Šar planine. I nju je šminkala Aziza.

Nažalost, pitanje je da li će Azizu imati ko da zameni, budući da se priča da je ona poslednja koja izvodi ovu drevnu tehniku, budući da selo izumire, da mnogi traže bolje sutra po Evropi, a sa tim u zaborav odlaze i običaji, piše Zadovoljna.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs