Verovali ili ne

Kako živi žena koja je rodila 44 dece: Za sve roditelje imam samo jednu poruku! (VIDEO)

Svako od moje dece je dar od Boga

Zanimljivosti
Autor:
Kako živi žena koja je rodila 44 dece: Za sve roditelje imam samo jednu poruku! (VIDEO)
Foto: Printscreen/youtube/ DW News

Ponekad ne znamo kako da izađemo na kraj sa jednim ili dvoje dece. A kako biste izašli na kraj sa njih 38-oro?

I ne, nije u pitanju šala. Ovo je 38-ogodišnjakinja koja je rodila 44-oro dece, od kojih je šestoro preminulo.

38-oro dece pod jednim krovom?! Da.

Zove se Mariam Nabatanzi, živi u selu Kibimbiri, u Ugandi, i njen život nije lak, niti je ikada bio. Kada je imala 13 godina, roditelji su je prodali muškarcu koji je bio 27 godina stariji od nje. Oni su to nazvali brakom, ali ona nije znala ni o očemu se radi dok je nisu ostavili samu s njim u njegovoj kući. Godinu dana kasnije rodila je blizance, a potom i trojke, a onda i četvorke.

Budući da je bila tek tinejdžerka, Mariam je shvatila tačno koliko brak može biti težak.

"Moj muž je imao decu iz prethodnih veza, i ja sam morala da brinem i o njima. Takođe je bio nasilan i tukao me kada je god imao prilike za to."

U jednom trenutku, kada je već imala 23-oje, odlučila je da ne rađa više – pitala je doktora da li postoji zahvat koji bi sprečio da ponovno zatrudni. Nakon detaljnog pregleda, doktor je zaključio da takva procedura u njenom slučaju može da prouzrokuje ozbiljne posledice po njeno zdravlje. Ukupno je rodila 44-oro dece; od čega šest puta blizance, četiri puta trojke, tri puta četvorke i dvoje dece ponaosob.

Ona kaže da ne žali ni za čim, i da su deca dar od Boga.

Jedino za čim žali je što joj deca odrastaju vez oca. Njen bi muž često nestajao mesecima, pa i godinama, da bi ih na kraju definitvno ostavio. Nikada nije učestvovao u odgoju dece. Jedino im je dao imena, nekada tek preko telefona. Najstariji sin, 23 godine, kaže da nije video svog oca od svoje 13. godine.

Ali Mariam nema vremena da žali ili da se sažaljeva. Posvetila je život svojoj deci, pruža im ljubav i podršku i brine da imaju sve što im treba. Hrana je najozbiljniji tošak za ovu porodicu.

Sva njena deca idu u školu. Najstariji blizanci su sada kvalifikovani negovatelj i građevinac.

"Nadam se da će sva moja deca završiti školu, jer imaju velike ambicije da postanu doktori, učitelji i advokati. Želim da to ostvare, jer je to nešto što ja nisam mogla."

Da pokrije sve troškove života morala je da savlada mnoge veštine. Skuplja razne biljke i preprodaje ih, pravi torte, moleriše, plete pletenice, organizuje i dekoriše proslave, te sređuje mlade neveste, odnosno pravi im frizure.

Ona ima jasnu poruku za sve u njenoj kulturi: "Prestanite prodavati kćerke muškarcima za brak. Mnogo pate i nedostatak roditeljske ljubavi nikada ne mogu nadoknaditi… Boriću se da moja deca i ja uvek imamo hranu na stolu, i nikada ih neću napustiti."

Isto tako ima poruku i muževima, odnosno očevima: “Nemojte nikada zaboraviti svoje obaveze, jer brak je zajednička obaveza da odgojite decu.”

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs